НОВОСТИ

Српске светиње – српско богаство

01/06/2021

Српске светиње на Косову и Метохији су српско културно и вјерско богатство и тако ће и остати, парадоксално је да их други присвајају, поручио је Његово преосвештенство владика рашко-призренски Теодосије.

 

Његово преосвештенство владика Теодосије

Његово преосвештенство владика рашко-призренски Теодосије

 

“Сведоци смо да данас други присвајају наше храмове, а то чине само зато што немају своје. Они покушавају да свету покажу да, ето, и они имају културу”, истакао је владика Теодосије, реагујући на захтјев Приштине да српске светиње на Косову и Метохији буду скинуте са списка угрожених манастира и да српско вјерско насљеђе буде уписано као културно насљеђе самозваног Косова.

 

Владика је рекао да су врата цркава и манастира отворена свима који желе да се помоле Богу, да их Срби не својатају, али да сви морају да знају да су то српски храмови.

 

“Морају да знају да Храм Светог Николе у Приштини, Високи Дечани, Грачаница, Пећка патријаршија, Девич и други наши храмови имају историју и свој идентитет. Зна се ко их је подигао и зашто их је подигао – не да би били само споменици, да би се неко хвалио њима, њиховом лепотом и величином, већ да буду дом молитве”, нагласио је владика Теодосије.

 

Он је у бесједи у Цркви Светог Николе у Приштини истакао да се Срби не плаше тога шта неко прича неутемељено, јер сви списи говоре и свједоче да су српски храмови – били, јесу и да ће тако и остати.

 

Владика је јутрос служио поводом славе Цркве Светог Николе у Приштини – преноса моштију Светог оца Николаја јутрос служио уз саслужење монаштва и свештенства Епархије рашко – призренске.

 

Ово је прва Света архијерејска литургија служена у овом храму од почетка избијања епидемије вируса корона.

 

Претходно благословећи и честитајући славу вјерницима, владика Теодосије је истакао да је њихово присуство у великом броју данас у свим српским црквама и манастирима на Косову и Метохији потврда да су Срби живи и да не одустају од својих светиња и вјере, вођени светитељима и њиховом благодарношћу.

Остале Вијести