НОВОСТИ

Српски војвода на врху свијета

21/06/2021

Војвода Радомир Путник давно се уписао у редове највећих српских војсковођа који је предводио војску у неким од најнеизвјеснијих тренутака наше историје – Балканским и Првом свјетском рату.

 

Планина Путник

Планина Путник

 

Ипак, за његова дјела чуо је и свијет – Церска битка, за вријеме које је овај човјек командовао српском војском, била је прва савезничка побједа у Првом свјетском рату. Послије ње, велике силе су схватиле да су можда погрешно процијениле малу српску војску која се бори да сачува своју земљу, али и народ. Јер, Први свјетски рат је за Србију био борба за опстанак.

 

Срби можда заборављају, али свијет не… Звучи невјероватно, али колике су биле патње и несрећа српског народа знали су житељи далеке Канаде!

Непосредно послије краја Великог рата, 1918. године, становници Канаде су једну своју планину назвали “Путник” одајући тако почаст српском народу и војводи Радомиру Путнику.

Између провинција Алберта и Британске Колумбије, као дио ланца Стеновитих планина, у планинском масиву Кананаскис тако и данас стоји планина Путник. Висока је 2.940 метара и иако су можда становници Канаде заборавили одакле потиче њено име, има и оних који то још увијек добро знају.

Скоро сто година послије именовања, 2012. године, планина је добила и својеврсну “крштеницу” – у подножју овог масива постављена је спомен-плоча са натписом:

“Планина Путник названа је у знак вјечног сјећања на мушкарце и жене из савезничких оружаних снага у Србији и њиховог вође, војводе Радомира Путника (1847–1917). Србија је изгубила четвртину свог становништва, како припадника војске, тако и цивила за вријеме Првог свјетског рата (1914–1918). Ова жртва била је дио канадских и савезничких борби у Европи против три царевине у циљу заштите људских права и слободе човечанства.”

Табла је резултат родољубивог рада Срба у далеком свијету окупљених у Равногорском покрету из Калгарија и групе људи из Едмонтона.

Већина људи из Србије је вјероватно никада неће видјети својим очима, али треба да зна да она постоји. Да се не заборави…

 

Извор: Историјски забавник

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести