НОВОСТИ

Српски научник изумио уређај који спречава замјену или крађу беба у породилишту

29/10/2021

Српски млади научник Комлен Лаловић патентирао је изум који спречава крађу или замјену беба у породилиштима, тако што је направио уређај за узимање отисака прстију мајке и бебе како би се одмах на порођају доказало материнство.

 

Комлен Лаловић

Пројекат је подржало Министарство здравља Србије, а неколико породилишта је заинтересовано и да га примијени, јавља РТС.

Истраживања су трајала годинама, уређај је направљен и услиједиће његово тестирање. Уређај ради једноставно, а поступак је неинвазиван, безболан, практичан и јефтин.

На самом моменту рођења мајка и беба дају отисак прста, он се шифрује и везује у један шифрован податак. При изласку из породилишта мајка и беба поново дају отисак и упоређује се да ли је он идентичан. Уколико јесте, онда је то доказ да је беба сто посто ваша.

На питање да ли може и физички да се онемогући да се беба украде, Лаловић је одговорио потврдно и додао да је довољно ставити овај уређај на излазу из породилишта и нема изласка без скенирања.

– Чак рјешава и неке тешке случајеве као што је смрт бебе, која се дешава. Тај отисак прста је резидентан два, три сата и може се тачно утврдити које је дијете преминуло – додао је Лаловић.

На ову идеју је дошао прије неколико година када је сазнао да ће постати отац, а биометрија је била тема његовог докторског рада.

Лаловић је истакао да је научно доказано да се једино отисак прста формира до седмог мјесеца трудноће и остаје такав до краја живота, док се све остале биометрије мијењају.

– Беба има формиран отисак прста на самом моменту рођења. То је тачно, али нико у свијету то до сада није емпиријски доказао. Ја сам то, заједно са својим тимом, премијерно доказао и први у свијету имамо објављено и научно доказано да беба има формиран отисак прста – каже Лаловић.

Према његовим ријечима, на основу свих тих истраживања осмислио је уређај који може инкомпорирати све то и гарантовати идентитет беба у породилишту.

Пројекат има и подршку Министарства здравља, а за изум су заинтересовани Градска болница у Суботици и Клинички центар Ниш, док ће београдско породилиште “Народни фронт” бити прво које ће почети да га примјењује.

Истраживања показују да од четири милиона новорођених беба у свијету, чак 28.000 буде замијењено у породилишту.

Бројни су случајеви украдених беба у Србији, који већ деценијама потресају јавност. Овакав вид заштите у породилишту би заувијек ријешио такве проблеме, наводи РТС.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести