НОВОСТИ

СТАНУ (32) СУ УБИЛИ ПРЕД ЂАЦИМА ИСПРЕД ШКОЛЕ У КОЈОЈ ЈЕ БИЛА УЧИТЕЉИЦА: Онда је стигло ТАЈНО писмо у ком је ОПИСАНО СВО ЗЛО!

23/08/2022

Да се сваког дана присјећамо страдалих припадника српског народа било би мало за све неиспричане и непознате приче нашој јавности.

 

 

Једна од мање познатих прича је и страдање учитељице Стане Арнаутовић.

Масакр у Пребиловцима су извршиле усташе између 6. и 11. августа 1941. под командом Ивана Јовановића званог Црни, над 826 од укупно 994 Срба села Пребиловци, углавном жена, дjеце и стараца.

У том стравичном масакру над српским народом страдала је и учитељица Стана Арнаут.

Стана Арнаутoвић рођена је у Метковићима 1909. године, а страдала у Пребиловцима 5. августа 1941. године. Имала је само 32 године када је брутално, прво мучена, а онда и заклана испред школе у којој је радила као учитељица, подсјећа Курир.

Овај злочин је чак и за фашисте и фашистичког генерала Алесандра Лузана био толико стравичан да је Бениту Мусолинију послао писмо у ком се згражава на догађаје које је видио у Пребиловцима. У том писму спомиње и судбину учитељице Стане Арнаутовић:

 

– Драги Дуче,

Моја безгранична оданост према Вама ми, надам се, даје за право да, у нечему, одступим од строгог војничког протокола. Зато и журим да Вам опишем један догађај којем сам, уназад три седмице, лично присуствовао. Обилазећи среска мјеста Столац, Чапљину и Љубиње (између 60 и 130 км сјеверно од Дубровника) – сазнам од наших обавјештајних официра да су Павелићеве усташе, претходног дана, починиле неки злочин у једном селу (Пребиловци), и да ће, када се то прочује, околни Срби поново да се узнемире. Недостају ми ријечи да опишем оно што сам тамо затекао. У великој школској учионици затекао сам заклану учитељицу и 120 њених ученика! Ниједно дијете није било старије од 12 година! Злочин је неумјесна и наивна ријеч. То је превазилазило свако лудило! Многима су одсјекли главе и поређали их по ђачким клупама. Из распорених утроба усташе су извукле цријева и, као новогодишње врпце, растегли их испод плафона и ексерима укуцали у зидове! Рој мува и несношљив смрад нису дозвољавали да се ту дуже задржимо. Примјетио сам начету врећу соли у ћошку и згрануто установио да су их клали полако, солећи им вратове! И таман кад смо одлазили, у задњој клупи се зачуло дјечје кркљање. Пошаљем двојицу војника да виде шта је. Изнијели су једног ђака, још је био у животу, дисао је са напола пресјеченим гркљаном! Својим колима одвезем то јадно дијете у нашу војну болницу, повратимо га свијести и од њега сазнамо пуну истину о трагедији. Злочинци су најприје, на смјену, силовали учитељицу Српкињу (име јој је Стана Арнаутовић) и онда је пред дјецом убили. Силовали су и дјевојчице од осам година. За све то вријеме пјевао је силом доведени оркестар цигана и ударао у тамбуре!

На вјечну срамоту наше, римске цркве и један Божији човјек, један жупник, у свему томе је учествовао! Дјечак кога смо спасили брзо се опоравио. И чим је рана зарасла, нашом непажњом побјегао је из болнице и отишао у своје село, да тражи родбину.

Послали смо патролу за њим, али узалуд; нашли су га на прагу куће закланог! Од хиљаду и нешто душа у селу више нема никога! Истога дана, то смо открили касније, кад је извршен злочин у школи, усташе су похватале још 800 становника села Пребиловци и све их бацили у јаму или на животињски начин на путу до јаме побили…” – написао је Лузано Мусолинију.

Српска православна црква је 6. августа 2015. године жртве из Пребиловаца канонизовала као Свете мученике пребиловачке.

Данас улаз у Културни и духовни центар Свети краљ Милутин краси биста учитељице Стане Арнаутовић. Бисту која је поклон селу од Удружења новинара из Новог Сада урадио је др Владимир Т. Јокановић.

Слава им.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести