НОВОСТИ

СТАРИ СРПСКИ СВАДБЕНИ ОБИЧАЈИ: Куповина младе коштала баснословно, а онда је Александар Карађорђевић забранио чувеним ријечима

07/10/2022

Ова наредба је донијета 1846. године и од тада је познати српски обичај постао шала, умјесто правог откупа.

 

 

Уколико се планира одлазак на свадбу (али и било коју другу прославу) са цвијећем, сваки Србин ће добро обратити пажњу на то који је број цвјетова у његом букету. Однијети паран број цвјетова сматра се некултурним, јер се паран број цвјетова (или било којих предмета) везује за “подјелу” односно дарове на сахранама. Боја цвијећа никако не би требало да иде у правцу жуте или наранџасте, јер су то боје за које се вјерује да подстичу љубомору.

 

С пушком на јабуку

Увертиру у шок који странце очекује када се упознају са обичајем око “куповине младе” представља дио пуцања на јабуку. Као доказ своје вриједности да брани кућу и жену, таст пред будућег зета поставља изазов да са највишег дрвета у дворишту, пушком скине јабуку. Тек ако у тој намјери успе, може да води младу.

 

Куповина младе

Када се организује типична српска свадба обичаји куповине младе имају велику традицију. Младожења улази у кућу и новцем (раније дукатима) откупљује младу од родбине, која се притом цјењка и подиже цијену. Колико је обичај био поштован и заступљен говори и податак да су понекад своте изнуђеног новца биле баснословне, подсјећа портал Опанак.

Кнез Александар Карађорђевић 1846. издао наредбу која је гласила: „Искање и давање новца и злата за дјевојку укида се као обичај противан достојанству човјечијем“. Тиме је овај обичај укинут, а данас су од њега остале само шале у виду симболичног откупа младе.

 

Бацање сита на кров

Када младенци након вјенчања дођу у свој нови дом, млада од свекрве узима сито у ком се налазе јабука и нешто житарица. Јабуку баца себи иза леђа – за срећу, а сито са житарицама (за плодност) на кров куће. Уколико се сито задржи на крову, сматра се да ће и млада да се задржати у кући.

Остале Вијести