НОВОСТИ

Стријељање митрополита Јоаникија Липовца

03/09/2021

Партизани спроводе на стријељање у Аранђеловцу свештеномученика митрополита црногорско-приморског Јоаникија Липовца (1890-1945). Мјесто гдје је сахрањен је и данас остало непознато.

 

Стријељање митрополита Јоаникија Липовца

Стријељање митрополита Јоаникија Липовца

 

Према једној верзији, Народни херој Пеко Дапчевић је био лични наредбодавац да се митрополит Јоаникије Липовац стријеља, а потоњи Титов амбасадор Владимир Роловић је извршио наређење, док је Василије “Циле” Ковачевић био непосредни егзекутор. По другој верзији, убио га је лично Пеко Дапчевић.

Иако су Срби дали највише бораца Титовом партизанском покрету, иако су прошли кроз геноцид и најстрожи режим њемачке окупације у Европи (стрељање 100 српских цивила за једног убијеног Нијемца и 50 Срба за једног реањеног Нијемца), Титова војска се, по уласку совјетске Црвене армије у Београд, према Србима понашала као окупаторска, ако не и горе.

Партизани су убили скоро двије стотине свештеника на територији данашње Црне Горе на најбруталнији начин. Остало их је само петнаест, укључујући и три монаха.

Једино су страни окупатори Турци, Бугари, Аустроугари, арбанашки башибозук, усташе итд. убијали наше епископе, свештенике и монахе. Исто то су чинили и Титови комунисти и горе од свих окупатора. И зато нам је данас овако како нам је, пошто су на власти њихова дјеца и унуци.

Ова слика је скоро изашла, читавих 75 година након ових догађаја и ово је први пут у нашој јавности да се Титови комунисти-партизани представљају у свом правом свјетлу.

Свети митрополите Јоаникије моли Бога за твој грешни српски род. Амин.

 

Извор: Српска историја

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести