НОВОСТИ

Сутра годишњица масакра над жетеоцима у Старом Грацку

22/07/2021

У Старом Грацку код Липљана сутра ће бити обиљежене 22 године од масакра над 14 српских жетелаца, међу којима је било и једно дијете, а парастос убијенима служиће Његово преосвештенство епископ рашко-призренски Теодосије.

 

Сутра ће бити обиљежене 22 године од масакра над 14 српских жетелаца

Сутра ће бити обиљежене 22 године од масакра над 14 српских жетелаца

 

Албански терористи починили су масакр над жетеоцима у Старом Грацком 23. јула 1999. године док су на њиви жели пшеницу.

Убијени су Милован Јовановић, Јовица и Раде Живић, Андрија Одаловић, Слободан, Миле, Новица и Момир Јанићијевић, Станимир и Бошко Декић, Саша и Љубиша Цвејић, Никола Стојановић и Миодраг Тепсић.

Починиоци злочина нису пронађени иако је тадашњи цивилни администратор Бернар Кушнер дао гаранције и новчану понуду од милион тадашњих њемачких марака да ће преврнути сваки камен у потрази за налогодавцима и починиоцима.

Злочин је, како мјештани упорно понављају, највећа мрља на “лицу” међународне војне Мисије Кфора и Унимка јер је почињен у њиховом присуству.

Срби из Старог Грацка свједоче да су тог дана, 23. јула 1999. године, око 21.00 час, када је требало да се жетеоци одавно врате са њива, породице, избезумљене и у страху од најгорег, почеле да зову штаб Кфора у у Липљану.

Они који су звали тврде да се на телефон јавио преводилац Албанац, те да је на њихове апеле одговорио како они не знају гдје је атар села Бујанце, сусједног села Старом Грацку у коме су жетеоци организовано пошли да жању.

 

Албанац је тврдио да немају довољно возила и људства и да не могу да дођу на интервенцију.

 

Мјештани су поново звали, али узалуд због чега су сами кренули до Липљана да директно потраже помоћ од официра.

У међувремену, један од одважнијих мјештана је сам, својим аутомобилом, кренуо у потрагу за рођацима и на око два километра од Старог Грацка на трактору је затекао тијело мушкарца.

“Одмах се окренуо и кренуо назад и у невјерици је окупљеним породицама пренио шта је затекао на њиви”, причају мјештани.

Како подсјећају, у међувремену је на њиве кренула патрола Кфора, а у Старо Грацко педесетак до зуба њихових наоружаних припадника из ирског и британског конитигента.

Обавијестили су породице и тадашње руководство југословенског Комитета за Косово и Метохију, амбасадора Станимира Вукићевића да се на њиви у атару села Бујанце догодио масакр над жетеоцима и да су њихова тијела пребачена на обдукцију у Приштину.

Војници КфОР-а пронашли су тијела 13 Срба на њиви поред комбајна, а тијело 14. особе пронађено је на трактору, изрешетано мецима из непосредне близине.

 

Тек пошто су тијела пребачена на обдукцију породице су обавијештене о идентитету страдалих.

 

Шеф Унмика Бернар Кушнер рекао да је “ужаснут” масакром и обећао да ће “починиоце извести пред лице правде, без одлагања”. Понудио је и награду од милион њемачких марака сваком ко открије наручиоце и починиоце гнусног злочина, присјећају се мјештани којима је доста давања изјава и медијских прича. Они само траже одоговор на једно питање – ко је одговоран што је убијено 14 недужних Срба.

Сјећају се да је тадашња главна хашка тужитељка Луиз Арбур рекла је да је “озбиљно забринута” и позвала на “хитну истрагу масакра”, али и свједоче да годинама од тада на дан убиства, на парастосима, добијају увјеравања да ће злочинци бити пронађени и изведени пред лице правде.

Мјештани подсјећају да је Унмик полиција у октобру 2007. године ухапсила Мазљума Битићија из села Велики Алаш код Липљана због сумње да је учествовао у масакру.

Битићи је послије два мјесеца усљед недостатка доказа пуштен из притвора чиме је породицама убијених жетелаца додатно унесне асумња да ће починиоци и наредбодавци икада бити откривени и осуђени.

Разлог више сумњи је то што је Еулекс прије скоро десет година обуставио истрагу усљед недостатка доказа уз могућност да истрага поново бити покренута уколико се појаве нови докази.

У међувремену, у Старом Грацку од близу 1.000 Херцеговаца које је почетком прошлог вијека населио краљ Александар опстало је у строгом центру села око 250 међу којима је 32 дјеце. Они ни на дан убиства не могу изаћи на мјесно гробље упалити свијеће и одати пошту родитељима јер је гробље, наводно, пуне 22 године минирано.

Парастос убијеним Србима сутра ће владика Теодосије служити испред спомен-плоче постављене на зиду мјесне Основне школе у Старом Грацку, а најављено је да ће томе присуствовати директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић.

 

Извор: Срна

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести