НОВОСТИ

Сутра на Мраковици обиљежавање 79 година од Битке на Козари

02/07/2021

На Мраковици ће сутра бити обиљежено 79 година од Битке на Козари, симбола страдања и отпора српског народа у борби против нациста и усташа, током које је убијено око 40.000 цивила, а 68.000 их је протјерано и интернирано у логоре.

 

На Мраковици ће сутра бити обиљежено 79 година од Битке на Козари

На Мраковици ће сутра бити обиљежено 79 година од Битке на Козари

 

Помоћник министра рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Радомир Граонић рекао је да овај догађај заједнички организују одбори влада Републике Српске и Србије за његовање традиција ослободилачких ратова.

 

Програмом обиљежавања у 9.30 часова планиран је пријем званица у вили “Мраковица”, у 10.15 часова парастос код спомен-крста, у 11.00 часова полагање вијенаца и цвијећа на централни споменик, а у 11.30 часова умјетнички програм.

Граонић је рекао на конференцији за новинаре у Бањалуци да ће се програм обиљежавања реализовати уз присуство представника институција Републике Српске, представника Владе Републике Србије, као и Амбасаде Руске Федерације у БиХ.

Обиљежавању ће присуствовати и руководства Бањалуке, Градишке и Приједора, те општина Оштра Лука, Крупа на Уни, Нови Град, Костајница, Козарска Дубица, Лакташи и Србац, представници Трећег пјешадијског Република Српска пука, те СУБНОР-а Републике Српске и Србије.

Говорећи о значају овог историјског догађаја, Граонић је истакао да је Козара симбол свенародног отпора и симбол несаломљивости народа и њеног страдања.

 

Он је подсјетио да је њемачко-усташка операција кодног назива “Западна Босна” планирана и изведена од 10. јуна до 30. јула 1942. године с циљем да партизански покрет буде уништен на простору Козаре и Поткозарја.

 

“Као резултат ове велике операције дошло до је масовног страдања српског народа на овом простору”, истакао је Граонић.

Према његовим ријечима, око 3.500 партизанских бораца борило се против 11.000 нациста и око 21.000 припадника снага НДХ – усташа и домобрана.

Граонић је подсјетио да се у збијегу на Козари пред непријатељским окружењем тада нашло око 80.000 цивила жена, дјеце и стараца, те партизанска болница са 500 рањеника.

“Пробој обруча на Козари изведен је у ноћи 3. на 4. јули 1942. године код брда Патрија између Приједора и Козарске Дубице, а из непријатељског обруча успјело се пробити око 800 бораца и 10.000 цивила”, истакао је Граонић.

Он је додао да је на Козари заробљено 68.600 Срба, од којих 23.858 дјеце која су протјерана у логоре Јасеновац и Доња Градина.

 

Извор: Срна

Остале Вијести