НОВОСТИ

Сутра обиљежавање Дана ослобођења

06/10/2021

Брод сутра обиљежава Дан општине, у спомен када је ова локална заједница 1992. године ослобођена окупације Хрватске војске и паравојних јединица, па ће тим поводом бити служен парастос за погинуле борце и жртве одбрамбено-отаџбинског рата и одржана свечана сједница Скупштине општине.

 

Брод

 

Општина Брод и Борачка организација обиљежавају 7. октобар као Дан ослобођења општине у одбрамбено-отаџбинском рату у знак сјећања када су јединице Војске Републике Српске ослободиле ову локалну заједницу 1992. године, која је седам мјесеци била под окупацијом регуларне војске Хрватске и паравојних хрватско-муслиманских јединица.

Парастос ће бити служен у 10.30 часова код спомен-обиљежја на Тргу патријарха Павла.

Почетак свечане сједнице Скупштине општине је у 12.00 часова у амфитеатру Средњошколског центра “Никола Тесла” на којој ће бити додијељена признања заслужним појединицима и колективима, наведено је у програму Октобарских свечаности.

Одборници су на сједници 23. септембра донијели одлуку о додијели признања у општини Брод за ову годину, поводом Дана и крсне славе општине, Покрова Пресвете Богородице, 14. октобра.

Повеља Покров Пресвете Богородице биће додјељена Његовом преосвештенству епископу зворничко-тузланском Фотију, а Седмооктобарска Повеља општине Српском спортском удружењу “Пријатељи”.

Захвалница ће ове године бити додијељена Републичкој управи цивилне заштите, Центру за социјални рад Брод, Удружењу жена “Винска”, Удружењу “Снага жене” из Тузле, Удружењу жена “Ђурђевак”, Невладиној организацији “АРГС”, затим Слађану Станисављевићу и Слободану Будисављевићу, те постхумно Мируну Јовичићу.

У холу Основне школе “Свети Сава” сутра и у петак, 7. и 8. октобра, биће уприличена изложба ликовних, литерарних и фото-радова о теми Октобарских свечаности.

Јединице Војске Републике Српске су под командом генерала Славка Лисице 7. октобра 1992. године ослободиле Брод, који је седам мјесеци био под окупацијом регуларне војске Хрватске и паравојних хрватско-муслиманских јединица.

Окупационе снаге убиле су 244 и раниле 570 војника и српских цивила, а у десет логора заробиле 2.000 Срба.

Остале Вијести