НОВОСТИ

Сутра помен убијеним Србима

29/07/2021

У Трнову ће сутра бити служени парастоси и положено цвијеће као знак сјећања на страдање Срба са подручја те општине у одрбрамбено-отаџбинском рату током којег је убијена 101 невина цивилна жртва, а за одбрану огњишта живот положило 130 трновских бораца.

 

У Трнову ће сутра бити служени парастоси и положено цвијеће као знак сјећања на страдање Срба

У Трнову ће сутра бити служени парастоси и положено цвијеће као знак сјећања на страдање Срба

 

Меморијалну манифестацију “Дан страдања српског становништва у Трнову” организује Општинска организација породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, у сарадњи са општином.

„Тог дана, на велики православни празник Огњену Марију, уз пламен свијеће и молитву присјетићемо се и поклонити сјенима свих страдалих Срба из Трнова”, рекао је Срни предсједник Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Горан Тимотија.

Према његовим ријечима, у току одбрамбено-отаџбинског рата од 1992. до 1995. године у Трнову и околним селима убијена је 101 невина цивилна жртва, а за одбрану огњишта од агресора живот је положило 130 српских бораца из ове општине.

Тимотија је навео да је у Трнову за покој њихове душе, част и заслуге изграђен Централни споменик на коме су исписана сва имена погинулих и страдалих.

Према програму ове манифестације, у 9.00 часова биће служена Света литургија у Храму Светог Георгија, у 10.00 часова парастос код Централног споменика у Трнову, а за 10.30 часова на том мјесту планирано је полагање вијенаца.

Обраћање званичника предвиђено је за 11.00 часова, а након тога у 11.30 часова планиран је полазак на Рогој, гдје ће бити служен парастос код споменика погинулим српским борцима.

На подручју Трнова припадници такозване Армије БиХ починили су најмонструозније злочини над српским живљем, чак ни дјеца нису могла побјећи од крвничке руке.

По броју погинулих у односу на број становника, Трново је друга општина у Републици Српској која је највише страдала у протеклом рату.

Извор: Срна

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести