НОВОСТИ

Сутра хиротонисање епископа топличког у Храму Светог Саве

03/07/2021

Његова светост патријарх српски Порфирије хиротонисаће сутра новоизабраног епископа топличког Јеротеја у Храму Светог Саве, што ће бити прва хиротонија у завјетном храму српског народа.

 

Храм Светог Саве

Храм Светог Саве

 

“Ова хиротонија има својеврсни историјски значај, јер се довршетак радова на изградњи и украшавању ове величанствене цркве заокружује рукопроизвођењем новог архијереја у Савином винограду”, саопштено је из Српске православне цркве.

Света архијерејска литургија почеће у 9.00 часова, а очекује се да ће патријарху саслуживати око 30 архијереја.

Из СПЦ-а су навели да ће међу бројним угледним свештенослужитељима и гостима из других помјесних цркава бити и неки од највећих појаца данашњице, пошто је архимадрит Јеротеј међу најпризнатијим хоровођама и педагозима који се баве древном византијском појачком традицијом.

У старом Саборном храму Светог архангела Михаила у Београду вечерас ће у 18.00 часова бити обављен чин наречења новоизабраног епископа топличког.

Свети архијерејски Сабор СПЦ је на мајском засједању изабрао архимандрита Јеротеја /Петровића/ из Светоархангелског општежића у Ковиљу за викара патријарха српског са титулом епископ топлички.

 

Архимандрит Јеротеј рођен је 15. августа 1971. године у Сремској Митровици.

 

Основну школу завршио је у Мачванској Митровици, а гимназију у Сремској Митровици. По завршетку гимназије, 1990. године, уписао се на Електротехнички факултет у Београду. Завршио је Вишу Електротехничку школу у Београду 1997. године.

Након одслужења војног рока, приступио је 1998. године братству манастира Светих Архангела у Ковиљу, а наредне године уписао се на Богословски факултет СПЦ.

Монашки постриг примио је за вријеме студија 21. новембра 2003. године од епископа бачког Иринеја, добивши монашко име Јеротеј. Дипломирао је 2009. године на Богословском факултету, гдје је 2011. уписао и докторске студије.

Након дипломирања отишао је у Атину да учи грчки језик и да се музички усаврши. На Атинском конзерваторијуму стекао је диплому црквеног појца, а у Школи црквене музике Атинске архиепископије диплому учитеља црквене музике.

Постдипломске студије из црквене музике завршио је у Школи византијске музике Свештене Митрополије Никеје у Атини.

У чин јерођакона рукоположио га је тадашњи епископ јегарски Порфирије 29. јуна 2014. године, а у чин јеромонаха епископ бачки Иринеј 9. децембра 2018. године.

Од 2011. године покренуо је школу црквеног појања Свети Јован Дамаскин при Црквеној општини новосадској, у којој је предавао предмете Црквено појање и Историја црквене музике по узору на сличне школе у Грчкој.

 

Извор: Срна

Остале Вијести