НОВОСТИ

Сутра 28 година од злочина у Медачком џепу

08/09/2021

Сутра се навршава 28 година од агресије Хрватске војске на српска села у Медачком џепу код Госпића, а у тој акцији убијено је 88 Срба, међу којима 36 цивила, док су села Дивосело, Читлук и Почитељ опљачкана, па сравњена по систему “спржене земље”, саопштио је Документационо-информативни центар “Веритас”.

 

Злочин у Медачком џепу

 

Истичући да су злочини почињени у зони која је прије упада Хрватске војске 18 мјесеци била под заштитом Унпрофора, из “Веритаса” подсјећају на ријечи команданта војних снага УН генерала Жана Кота који је по обиласку уништених села изјавио да у њима није нашао никакве знакове живота и оцијенио да је разарање било потпуно, систематско и намјерно.

“Хрватска војска је у наступању пљачкала, палила, рушила куће, тровала бунаре, убијала и масакрирала цивиле, војнике и милиционере. Оно што нису успјели у наступању, побили су и уништили у повлачењу које је, уз посредовање Унпрофора, потрајало до 17. септембра те 1993. године”, наводе у “Веритасу”.

Трагедија Медачког џепа, како истичу, одвијала се пред очима Унпрофора који је послије тродневних борби са Хрватском војском и полицијом успио да преузме контролу над нападнутим подручјем, чиме је спријечио убијање преосталих Срба и уништавање њихове имовине.

“У акцији Хрватске војске рањеника уопште није било. Управо та чињеница и резултати прегледа тијела на српској страни, при чему је утврђено да су убијенима разбијене лобање, да имају многобројне прострелне ране из непосредне близине, да су им одсјечени дијелови тијела и да су живи бацани у ватру, упућују на закључак да се радило о систематском убијању заробљених и рањених”, наводи се у саопштењу.

За злочине почињене у Медачком џепу Тужилаштво Хашког трибунала оптужило је хрватске генерале Рахима Адемија, Јанка Бобетка и Мирка Норца, док је истрага против Петра Стипетића обустављена пошто је, према ријечима главне тужитељке, успио да докаже “паралелну линију командовања”.

Бобетку због болести оптужница није ни уручена, а од изручења Хагу спасила га је смрт у априлу 2003. године, док је предмет Адеми/Норац Хашки трибунал 2005. године пребацио у надлежност хрватског правосуђа.

Жупанијски суд у Загребу Адемија је три године касније ослободио свих оптужби, док је Норца прогласио кривим, осудивши га на седам година затвора, али му је ту казну Врховни суд Хрватске смањио на шест година.

Хрватско правосуђе је, због ликвидације заробљених војника Републике Српске Крајине и убиства старије жене, осудило тројицу припаднике Хрватске војске – Јосипа Крмпотића и Јосипа Мршића на по три године затвора, а Велибора Шолају на пет година.

У Дивоселу данас нема становника, у Почитељу живе двије старице, а у Читлуку десеторо људи.

Остале Вијести