НОВОСТИ

Суђење Дрековићу: Одбрана извела своје свједоке

13/10/2021

Пред Судом БиХ данас је у наставку суђења бившем команданту Четвртог корпуса такозване Армије БиХ Рамизу Дрековићу одбрана извела своје свједоке који су говорили у корист оптуженог за артиљеријске нападе на Калиновик 1995. године.

 

Суђење Дрековићу

 

Оба свједока одбране, Кемал Суљевић, који је био замјеник команданта и начелник штаба извиђачко-диверзантског батаљона Четвртог корпуса, и Нихад Шехић, некадашњи командант 48. брдске бригаде Четвртог корпуса, навели су да наређења о нападу није издао оптужени.

Шехић је навео да је током акције “Трескавица 95” Главни штаб такозване Армије БиХ издао директиве, на основу којих су јединице планирале своја борбена дејства, преноси Бирн.

– Осим мене, наређења је издавао начелник штаба 48. бригаде Осман Банда, који је касније погинуо. Ми смо имали конкретне планове, били смо борбена јединица, имали смо аутономију у одлучивању – рекао је Шехић.

Рамиза Дрековића, некадашњег команданта Четвртог корпуса такозване АБиХ, оптужница терети да је од 21. маја до 7. јуна 1995. године наредио артиљеријским јединицама у мјесту Бјелимићи, општина Коњиц, неселективне нападе на српске цивиле у Калиновику, у којима је једна 15-годишњакиња погинула, а неколико цивила рањено.

Суђење ће бити настављено 27. октобра.

Остале Вијести