НОВОСТИ

ТАЈНО ОРУЖЈЕ КОБРИ – Неустрашивих ратника који су се борили са британским САС-ом и Легијом странаца!

29/07/2021

Специјалне јединице војске ангажоване су на обезбјеђивању предсједника и премијера Србије познате су и по бројним успјесима њених припадника на спортским такмичењима.

 

ТАЈНО ОРУЖЈЕ КОБРИ

ТАЈНО ОРУЖЈЕ КОБРИ

 

Њени припадници представљају елиту српске војске и пролазе најригорознију обуку заједно са осталим припадницима специјалних јединица.

Оно што је специјално у „Кобрама“ је да активни припадници не могу имати више од 35 година.

Настали у СФРЈ

Батаљон војне полиције специјалне намjене, „Кобре“, је јединица војне полиције Војске Србије, која је одговорна за против-терористичка дејства, блиску заштиту и специјалне операције.

Јединица је основана по налогу савезног секретара народне одбране 1978. До 1988. године, је била спојена са 281. батаљоном ЈНА.

До 1999. постала је посебна антитерористичка јединица са препознатљивим симболом крилате кобре.

За њих нема „нећу“, када је држава угрожена у поплавама, њени припадници помажу становништву у најкритичнијим подручјима.

У ратовима у бившој Југославији, Кобре су се бориле са британским САС-ом, америчким маринцима и француском легијом странаца. Само један члан је погинуо у борби са британским САС-ом.

Од 2007. ова јединица је директно подређена Главном штабу поред тога што је дио војне полиције. Јединица се састоји од 200 чланова. Такође је одговорна за блиску заштиту начелника генералштаба, министра одбране и предсједника Републике Србије.

Такође се додјељују на обезбјеђивању високих страних званичника који су у посјети Србији. Кобре су најбоље специјалне јединице Србије и једне од најбољих обучених специјалних снага у Европи.

Од 2013. године у овом батаљону су у великој мјери заступљене жене и након завршене обуке биће укључене у блиску заштиту ВИП особа.

Кобре у свом арсеналу имају адут, руски аутоматски пиштољ “Стечкин“.

Остале Вијести