НОВОСТИ

ТЕКСТ МЛАДЕ РУСКИЊЕ О СРБИЈИ КОЈИ ЋЕ ВАС ОДУШЕВИТИ: Овако она види Србију у девет тачака…

28/10/2021

Татјана Зирјанова је по образовању филолог. Студирала је и радила као преводилац у Србији, а прије пар година је написала један од најпознатијих текстова о Србији у руском сегменту интернета, на порталу Моя Сербия.

 

Текст младе рускиње о Србији

 

„Ја сам по образовању филолог. Српски језик је мој хљеб. Тачније речено, моја љубав. Изабрала сам га случајно, али сам послије прве посјете Србији схватила да сам захвална судбини што ме је усмјерила на овај чудесан језик и његов дивни народ!

  1. Срби су веома добро расположени, искрени, осјећајни, па чак и страствени. Треба видјети како се они, на примјер, свађају на улици, или како пију у ресторану… Или како гледају фудбал, кошарку, како навијају за своје екипе. Они нису затворени у себе и врло су искрени у свему – и када се веселе, и када плачу.
  2. Срби умију напорно да раде и умију да одморе душу. За то им није потребна гомила новца. Они узимају од живота све, али у свему имају мјеру.
  3. Срби су веома лијеп народ. Кад први пут дођеш у Београд, падају у очи високи љепотани широких рамена и орловског носа (независно од узраста Срби су веома харизматични), а дјевојке и жене су необичне за нас и наше стандарде љепоте. У ствари ми нисмо навикли на њихову љепоту (ипак је тип Рускиње сасвим друкчији). Послије дужег боравка у Србији схватила сам у чему је љепота њихових жена – она је друкчија од наше, она је српска.
  4. Срби се веома радују када чују да неко говори руски. Обавезно се са њиме упознају и присјете се неколико руских ријечи које су запамтили из школе. Поједини старији људи чак могу да кажу неколико реченица на руском, што мене лично одушевљава!
  5. Срби веома цијене руску културу и обожавају руске пјесме (углавном народне). За њих је Русија заиста једна од водећих свјетских сила.
  6. Српски мушкарци гаје некаква необјашњиво њежна осјећања према Рускињама, што помало нервира Српкиње. Једном су ми се пријатељице из Србије пожалиле: „Не схватамо шта они у вама виде? Ако Српкиња и Рускиња које су подједнако лијепе стану једна поред друге, наши мушкарци ће изабрати Рускињу! За нас је то права загонетка!“ Мушки представници српског народа су ми објаснили шта је ту загонетно: „Ви сте некако посебне. Стиче се осјећај да подилазите под кожу, као да улазите у крв, а затим течете кроз вене“.
  7. Срби имају помало бајковиту представу о моћи Русије, о њеној снази, о њеној политичкој и војној сили. Они мисле да смо ми веома важни у свету. И да ћемо их спасти, ако затреба. Таква схватања Срби стичу са мајчиним млијеком.
  8. Они замишљају Русију као бескрајна пространства покривена снијегом. У Русији су и ријеке као океани, и планине сежу до небеса… Нису баш много упућени да код нас постоји много националности. За њих смо сви ми Руси. По њима је код нас све лијепо, све широко и велико, и наша духовна снага је неизмјерна. И наше богатство такође. Руси су по њима богати.
  9. Путин је Бог. Он је спасио Русију. Он ју је подигао са кољена.

p.s. У Србији сте ви православни брат (или сестра)! Срби воле и поштују вашу земљу и вашу културу! Дочекаће вас као најдраже госте на свијету! Понудиће вам и преноћиште, и сваку помоћ. Са вама ће и да пију, и да пјевају! И увијек ће вам се осмјехивати, јер сте ви Рус!

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести