НОВОСТИ

Тензије уочи устоличења Јоаникија: Комите се наоружавају

03/09/2021

У Црној Гори тензије уочи устоличења митрополита Јоаникија на Цетињу свакодневно расту. Иако је из Митрополије црногорско-приморске најављено да ће скуп бити сведен на минималан број људи, а и сам премијер Црне Горе Здравко Кривокапић саопштио да неће присуствовати церемонији ради смањења тензија, представници такозваних комита, црногорски националисти и симпатизери ДПС нису одустали од протеста заказаног за 5. септембар. Штавише, саговорници Нова.рс из безбедоносних структура Црне Горе истичу да су дошли до информација да се поједини учесници протеста наоружавају, те да су у плану блокаде приступних путева ка Цетињу.

 

У Црној Гори тензије уочи устоличења митрополита Јоаникија на Цетињу

У Црној Гори тензије уочи устоличења митрополита Јоаникија на Цетињу

 

Како наводе извори, бивши полицијски функционери, блиски претходној црногорској власти, данима обучавају учеснике протеста како да изведу акцију блокаде путева с циљем да спријече улазак у тај град. Наши саговорници из безбедоносних структура Црне Горе наводе да су комите и други потенцијални учесници протеста, претходних дана и наоружавани.

„На Цетињу се већ данима говори о томе. Знају се планови оних који желе да се окупе како би протестовали. Планирају се блокаде путева, а чак су неки од њих и наоружавани. Због набујале тензије постоји објективни страх да дође до озбиљних инцидената. Надлежни ће учинити све да то спријече и с обзиром на то да је ситуација деликатна, имамо врло јасан план одређених превентивних мера“.

Од кад је објављено да ће устоличење новоизабраног митрополита црногорско-приморског бити на Цетињу, дио јавности, која је блиска црногорском председнику Милу Ђукановићу, свакодневно позива на побуну и спречавање да се поменута церемонија одржи. С друге стране, представници Српске православне цркве не одустају од намере да се устоличење одржи у Цетињу, и у томе имају пуну подршку премијера Кривокапића и његове Владе, али су на крају одустали од најављеног црквено-народног збора.

Међу онима који су најгласнији у позивима на демонстрације је и некадашњи шеф црногорске полиције а сада актуелни савјетник председника Ђукановића за безбедност, Веселин Вељовић, чије се име претходних дана најчешће доводило у везу са организацијом протесног скупа на Цетињу.

Због бојазни да могло доћи до сукоба између комита и вернка СПЦ, церемонија у Цетињском манастиру сведена је искључиво на вјерски обред и одлучено је да јој присуствују само епископи, свештеници, представници црквених општина, новинарске екипе и мали број гостију.

На устоличењу неће бити премијера Црне Горе Здравка Кривокапића, а по свему судећи у Цетињском манастиру тог дана неће бити ни председника Србије, Александра Вучића. С друге стране, Мило Ђукановић није искључио могућност да се у недељу појави међу демонстрантима, што је у црногорској јавности али и међу дипломатским представницима у Црној Гори оцијењено као покушај да поврати политички утицај који значајно умањен након неколико изборних пораза у посљедњих годину дана.

Извор: Србин инфо

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести