НОВОСТИ

Тесла у Београду, на данашњи дан: Вазда остајем само Србин и ништа више

02/06/2021

Никола Тесла је 1. јуна 1892. године допутовао у Београд, први и једини пут у животу.

 

Никола Тесла

Никола Тесла

 

У Београд је дошао на позив Ђорђа Станојевића, тадашњег ректора Универзитета у Београду. У великој сали Велике школе, Теслу су дочекали разгаљени студенти. А онда је одржао говор који се и дан данас памти.

„Своју радост, коју ја овога тренутка осјећам, ја не умијем да вам искажем, али се радујем што могу овом приликом да пред вама, мила браћо, изразим свагда своје најмилије задовољство, да сам био и да вазда остајем само Србин и ништа више.

Дешава се, господо, да човјек, удаљен од своје отаџбине, занијет послом каквим се ја занимам, по каткад смете с ума своје име, своју народност и своју отаџбину. Али тога, господо, код мене никад није било, а надам се да и неће и не може икад ни бити.

Ако се ја и не налазим међу вама, да као и ви што више привредим на олтар српске мисли, ја радим други посао, на други начин прослављам име српско, и на други начин радим и трудим се, да колико могу и ја што корисно привредим своме народу и својој милој браћи.

И ако има какве славе и заслуге за човјечанство, да се припише моме имену, то та почаст више припада српском имену, српском народу из чије сам средине ја поникао.

Браћо и другови! Хвала вам на толикој пажњи и одликовању.

У вама гледам ја младо Српство, које има да ради на општем задатку свих Срба. Ви сте будућност Српства. Ја сам – као што видите и чујете – остао Србин и преко мора, гдје се испитивањима бавим. То исто треба да будете и ви, и да својим знањем и радом подижете славу Српства у свијету“, рекао је окупљенима.

 

Никола Тесла умро је 7. јануара 1943. године. Више никада није видео Београд, али је, сасвим сигурно, до краја живота носио у срцу љубав према свом поријеклу.,

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести