НОВОСТИ

Тешко страдање Срба из Пребиловаца

29/07/2021

На локалитету Морин оток, близу старог моста на Брегави, у ноћи 14/15.августа 1941., заклано jе преко 50 Пребиловчана.

 

Тешко страдање Срба из Пребиловаца

Тешко страдање Срба из Пребиловаца

 

Они су се на позив и обећање о амнестиjи предали усташама, утучени сазнањем да су им породице страдале у Шурманачкоj jами. Били су то углавном одрасли људи, са своjим синовима и унуцима. Тако се ту, поред моста на Брегави из XI вијека, угасило више пребиловачких огњишта.

Мученик Тодор Ћирић-Браjо, солунски добровољац, заклан у Морином отоку поред риjеке Брегаве.

Послије мучења у сеоскоj школи, пјешачили су везани 2,5 километра, да би им ту, главу одсјекао Циганин Ибро Мехић, ковач из Тасовчића. Главе су закопане у jедну, а тијела у другу рупу.

Мехић, коjи jе због овог злочина одлежао неколико година у Зеници, послије jе задивљено причао да jе Аћим Драгићевић, обезглављен скакао и ходао 50 метара. Са Аћимом jе заклан и отац му Ђоко и деветогодишњи син Вукашин.

Тада су угашена и огњишта Драгићевић Симе коjи jе заклан са сином Богданом, Илиjе, Николе Милошевог, Николе Спасоjевог, Сухића Обрена (заклан са сином Јовом), Момира, Данила и Љубе, Брњашића Ристе и сина му Симе, Медан Бранка, Шћепана и Богдана, Шарић Срећка и Ђорђе, Булут Илиjе Ристиног и Бранка, Ћирић Ристе, Екмечић Уроша, Трипковић Милоша… Мученик Обрен Сухић, солунски добровољац, заклан у Морином отоку 1941, са 11- год. сином Јовом, супруга и 2 ћерке убиjене у jами, а друге двије кћерке убиjене испред куће. Огњиште угашено, подсјећа портал „јадовно“.

На истом мjесту убиjени су жена и троjе дјеце Симе Брњашића, те жена, двоjе дјеце и маjка Милана (Јовиног) Шарића.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести