НОВОСТИ

ТИТОВА ВИЛА У КОЈУ СЕ НИКАД НИЈЕ УСЕЛИО: Величанствено здање у Ужичкој

24/08/2022

Било је предвиђено да се Тито усели у њу на дан армије 22. децембра, за шта је направљен стилизован кључ у облику броја 22.

 

 

Вила “ Мир“ која се налази на Дедињу саграђена је 1979. године и била је предвиђена као мјесто у којој би Јосип Броз проводио своје посљедње дане. Било је предвиђено да се Тито усели у њу на дан армије 22. децембра, за шта је направљен стилизован кључ у облику броја 22.

Тито је промијенио своје планове, па је дочек нове године одржао у Карађорђеву, а усељење је одложено на неки период. Због погоршања здравља Броз је завршио у болници и због смрти се ника није уселио у ову вилу.

Убрзо након Титове смрти, вила је адаптирана у музејски простор, са намјером да се у њему баштине име и лик несуђеног станара, подсјећа Опанак. Са истим циљем 1982. године, одлуком Скупштине СФРЈ, формиран је Меморијални центар „Јосип Броз Тито“ који има дужност да новооснована институција „чува све објекте и предмете везане за живот и рад друга Тита”.

У вилу се уселио Слободан Милошевић након бомбардовања 1999. године. У њој је остао до хапшења када је одведен у Централни затвор.

 

 

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести