НОВОСТИ

ТИТОВ ВОЗНИ ПАРК! ИМАО ОГРОМНУ ЉУБАВ ПРЕМА АУТОМОБИЛИМА: Користио је 85 возила, једно поклонио НЕПРИЈАТЕЉУ

11/12/2021

Доживотни предсједник СФРЈ, Јосип Броз Тито, имао је у животу пуно страсти, а једна од њих били су и аутомобили.

 

ТИТОВ ВОЗНИ ПАРК

ТИТОВ ВОЗНИ ПАРК

 

О овој теми писао је и Мирослав Милутиновић у књизи “Аутомобили и Јосип Броз Тито”, који је истражујући једну од великих Маршалових љубави дошао до закључка да је Тито за живота користио чак 85 аутомобила. Међу њима их је 13 било марке Застава, имао је 12 Кадилака те 11 Мерцедеса. Тито је посједовао и чак три црне Мерцедес лимузине 600 Палман.

Тито је волио поклањати аутомобиле, а пуно их је и добио на поклон, па је занимљиво да му је блиндирани Пакард поклонио Стаљин, а он је њему поклонио једну од најчувенијих класичних Мерцедес-Бенз лимузина, модел 770. Занимљиво је да је у питању аутомобил Анте Павелића, којег је добио на поклон од Хитлера. Тај је култни аутомобил послије рата остао у Југославији, а касније је завршио код Стаљина, наводи Република.

 

Борба за луксузне лимузине

 

Крајем 80-их година, 15 Титових аутомобила из Београда је послато у Словенију. Тамо су возила требала бити изложена неколико година, но тада је дошла 1991. година и рат, па су игром случаја скупоцјени Маршалови аутомобили остали у Словенији.

Међу аутомобилима су били Пакард (Стаљинов поклон), блиндирани модел Мерцедес-Бенз Купе из 1939. године, блиндирани ЗИС којег је на поклон добио од Никите Хрушчова, Ролс-Ројс у којем се приликом посјете Југославији возио египатски предсједник Гамал Абдел Насер те легендарна лимузина Хорш 951 А Палман кабриолет.

 

На Брионима је возио добре аутомобиле

 

Мјесто које је Јосип Броз посебно волио јесу острво Бриони, а и тамо се практиковао провозати својим скупоцјеним аутомобилима.

Први аутомобил који је возио на Брионима био је Кадилак из 1947., којег је добио на поклон од групе хрватских исељеника из Канаде. Ипак, најпознатији брионски аутомобил којег је Тито возио јесте тамнозелени Кадилак кабриолет из 1953.

Аутомобил је 1987. доспио у Технички музеј у Словенији, но захваљујући упорности људи с Бриона, у мају 1991., Кадилак је наводно под окриљем ноћи враћен у Истру, и то захваљујући двојици механичара.

Тај Кадилак и данас важи за један од најбоље очуваних олдтајмера.

У Македонији пронађен Мерцедес којег никада није возио

Занимљива прича датира из 2017.године, када су у Македонији пронашли један од Титових Гросер Мерцедеса 600.

Изузетно вриједан аутомобил произведен је 1974. године, а прешао је само 60.000 километара.

 

ВИЈЕСТИ ИЗ ИСТЕ КАТЕГОРИЈЕ

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести