НОВОСТИ

Тужилаштво БиХ реаговало након скандалозног свједочења

04/02/2022

На гостовање Фадиле Мујић која хладнокрвно и детаљно описује улазак тзв. Армије БиХ у Кравице, након чега је услиједио покољ српског становништва, коначно је стигла реакција Тужилаштва БиХ. На нешто овако јавно што је изазвало лавину коментара нису могли окренути главу, па су издали наредбу СИПИ да почне прикупљати доказе о звјерском злочину. Вођени пријашњим искуствима и опхођењу према Србима, породице жртава не очекују много.

 

Тужилаштво БиХ

Тужилаштво БиХ

 

“Знам да је прије нешто покретана нека истрага, да су муслимани признали злочин, али Тужилаштво није подигло оптужницу ни против кога. Значи, опет тај Суд и Тужилаштво БиХ. Хиљадити пут понављам то је рак рана суживота и мира на подручју БиХ”, рекла је Божица Живковић Рајилић, предсједник Удружења жена жртава рата Републике Српске.

Већ сада има довољно доказа како би починиоци одговарали, отварање истраге само по себи не значи ништа, али подизање оптужнице би отворило Пандорину кутију. Ако видимо искрене намјере, спремни смо на сарадњу, кажу из Републичког центра за ратне злочине.

“Спремни смо да уступимо доказе и доказни материјал, спремни смо да на терену обезбиједимо одређени број свједока, али само ако су искрене намјере тужиоца. Ако су неискрене намјере тужиоца нисмо спремни ни на који начин да учествујемо у још једном понижењу жртава”, рекао је Милорад Којић, директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих.

Неће нас задовољити издавање наредбе, једино што је прихватљиво за породице жртава је да неко буде осуђен за злочин, а најодговорнији је Насер Орић, поручују из Сребренице. Кажу, очекују да га коначно виде иза решетака.

“Јасно је свима да је највећи злочинац што се тиче свих села у Подрињу управо Насер Орић. Тај процес мора бити отворен против Насера Орића и свих његових узданика који су клали, убијали и палили српску имовину и који су оставили пустош у Кравици”, рекао је Бранимир Којић, предсједник сребреничке општинске организације породица погинулих и несталих.

Када се говори са правне стране све је јасно, још само да се тако и поступи, кажу правници.

“Поступајући тужилац има право али и дужност да обави све истражне радње како би расвијетлио тај злочин, односно како би дошао у позицију да подигне оптужницу која ће даље бити предметом судског поступка”, рекао је Жељко Бубић, правник.

Читав регион говори о бахатости Фадиле Мујић, која умјесто да се стиди својих дјела, о њима говори на телевизији, називајући четницима све страдале цивиле, међу којима је био четворогодишњи Владимир Гајић. Уз њега је, тог крвавог Божића 1993. године, убијено још 48 мјештана Кравица.

Остале Вијести