НОВОСТИ

Тужилаштво подсјетило на исказе свједока о страдању српских војника

04/02/2022

На суђењу команданту Специјалне јединице МУП-а такозване РБиХ Драгану Викићу и још тројици оптужених за убиство заробљених припадника ЈНА 1992. године у Сарајеву, Тужилаштво БиХ је наставило са изношењем завршних ријечи подсјећајући на исказе више од 10 свједока који су били саслушани у овом предмету.

 

Суд БиХ

Суд БиХ

 

Тужилац Весна Илић је подсјетила на исказе свједока са мјерама заштите, који су чули рафалну пуцњаву у Великом парку, а који су касније сазнали да је ријеч о стријељању српских заробљеника, раније одведених у Дом полиције.

– Послије сам чуо да су тијела бацана у Бембашу, али су се људи жалили да смрде тијела. Онда су они отишли, извадили тијела и склонили их негдје друго – прочитала је Илићева из једног од исказа заштићеног свједока, подсјетивши на додатне исказе свједока који су такође говорили о измјештању тијела.

Неколико свједока на чије је исказе подсјетила тужилац, рекли су да су тијела бачена у Дариву и да су запаљена, али да не знају са сигурношћу ко је то урадио. Један од њих је изјавио да су крв из Великог парка опрали тек дан након стријељања, преноси Бирн.

Заробљени војници су прво уведени у Дом полиције кроз шпалир, гдје су добијали ударце, након чега је неко наредио да се одмах изведу и одведу негдје друго, пише у једном исказу прочитаном у завршним ријечима Тужилаштва. Свједок у исказу није могао са сигурношћу рећи ко је наредио да се заробљеници одведу.

– Мислио је да ће се војници размијенити, али када је видио јастучнице на главама знао је да ће се нешто десити. Окренуо се и чуо је рафалну пуцњаву – препричала је Илићева један од исказа.

Неколико свједока је раније наводило да су заробљенике стријељали или тијела однијели припадници паравојне јединице “Јуке Празине” Шок и Нермин Узуновић.

Предсједавајући Судског вијећа Зоран Божић поново је, као и на ранијим суђењима, изразио незадовољство због дужине и садржаја завршних ријечи које Илићева чита већ треће суђење, а које ће наставити и на наредном.

– Све ово што сте рекли, то сте могли добити и од мене, од наших дактилографа. Нас тужитељице занима оцјена доказа – рекао је Божић, након читања завршних ријечи сугеришући јој поново да то промијени.

У предмету “Велики парк”, осим Викића, оптужени су помоћник министра унутрашњих послова тадашње БиХ Јусуф Пушина, те Нермин Узуновић и Младен Човчић.

Према оптужници, они су били информисани о заробљавању осам припадника ЈНА српске националности из транспортера у квару, на подручју сарајевског насеља Добриња.

У оптужници је наведено да су они били информисани о стављању под контролу и надзор полицијских и безбједносних структура заробљених војника ЈНА, који су потом изведени у Велики парк близу Дома полиције у центру Сарајева, гдје су убијени.

Тијела припадника ЈНА склоњена су и одвезена са циљем уклањања и прикривања доказа, али су пронађени посмртни остаци двојице убијених, док се за осталим тијелима још трага.

Суђење ће бити настављено 11. фебруара.

Остале Вијести