НОВОСТИ

Увреда за српске жртве

24/05/2021

Предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Вељко Лазић сматра да најава снимања филма о ратном команданту муслиманских снага у Сребреници Насеру Орићу представља увреду српског народа и српских жртава рата.

 

Вељко Лазић

Предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Вељко Лазић

 

“За породице погинулих бораца из Републике Српске крајње је неприхватљиво да се на овај начин величају муслимански злочинци и минимизирају размјере ратног злочина почињеног над српским народом у БиХ”, рекао је Лазић Срни.

 

Указао је да Орић не заслужује никакакав популизам у јавности, већ му је мјесто у затвору на доживотној робији, јер су под његовом командом муслимански војници починили стравичне злочине над српским цивилима и војницима у Подрињу.

 

Сарајевски глумац Емир Хаџихафизбеговић најавио је да ће бити сниман филм о Насеру Орићу, да би се, како је рекао, “скинула стигма са хероја који је отишао у Хаг и био ослобођен оптужби”.

 

Велики злочин над српским цивилним становништво извршен је на подручју Подриња у одбрамбено-отаџбинском рату. Муслиманске снаге су у више наврата извеле низ мучких напада на незаштићена српска насеља, остављајући иза себе пустош и смрт.

 

Само на подручју Сребренице, Зворника, Скелана, Милића, Братунца, Власенице и Осмака страдало је 2.652 лица српске националности, док је на ширем подручју Средњег Подриња и Бирча укупно страдало око 3.500 Срба, а 5.400 породица остало је без покретне и непокретне имовине.

 

За злочине над Србима Хашки трибунал је 2006. године осудио Насера Орића на двије године затвора да би у жалбеном поступку првостепена пресуда била преиначена, а Орић ослобођен.

 

Насер Орић је ослобођен оптужби и пред судом БиХ за ратне злочине, тако да за злочине над српским народом Подриња још нико није осуђен.

Остале Вијести