НОВОСТИ

Упозорење! На Косову и у БиХ се ствара исламска држава

06/06/2021

Предсједник Скупштине Србије Ивица Дачић оцијенио је да се на Косову и у БиХ ствара исламска држава, те запитао зашто се не постави питање хришћанофобије и зашто хришћани нису јединствени у одбрани хришћанства.

 

Ивица Дачић

Предсједник Скупштине Србије Ивица Дачић

 

“Чекајте људи, хоћете ли ви овде да гледате стварање исламске државе у срцу Европе, то је Косово, то је БиХ, која жели да уништи Дејтонски споразум да би била већински исламска”, рекао је Дачић, напомињући да се сада то питање тренутно своди само на то да ли они имају право на државу или не.

 

Дачић је запитао зашто, када постоји питање исламофобије не постоји и питање хришћанофобије, зашто хришћани нису јединствени у одбрани хришћанства.

 

“Мислим да је то питање веома важно и да га довољно не користимо”, навео је Дачић за ТВ “Пинк” и напоменуо да је чешким званичницима показивао слике паљења и уништавања српских храмова на Косову и Метохији, да су они плакали, али су, исто тако, увијек гласали за самопроглашено Косово.

 

Он је рекао да не вјерује да ће Грчка признати самопроглашено Косово, наводећи да то није само однос према Србима, него и према хришћанству и православљу.

 

Подсјетивши на ријечи предсједника Србије Александра Вучића да су тешки дани пред српским народом, Дачић је подсјетио да ће 8. јуна бити изречена правоснажна пресуда генералу Ратку Младићу, али и бити одржана сједница Савјета безбједности УН о раду хашког Механизма, насљедника хашког трибунала.

 

Дачић је оцијенио да ће на тој сједници Савјета безбједности сигурно бити злоупотребљиване одређене приче против Србије, те напоменуо да је Вучић зато изразио жељу да лично присуствује тој сједници.

 

Он каже да постоји притисак у вези Косова и Метохије, те на пресуду Младићу, “која ће највероватније бити замајац за неке нове антисрпске кампање”.

 

“Неки у Србији не разумеју да пресуде и Слободану Милишевићу и Радовану Караџићу јесу пресуде Србији, свим њеним грађанима и српском народу”, изјавио је Дачић.

 

Нагласио је да Србија мора да помаже свим тим људима јер су у питању углавном намјештене оптужбе.

 

“Свако треба да одговара за почињене злочине, али сигурно је да није постојала нека државна политика која се водила систематски, политика геноцида или етничког чишћења, како то желе да прикажу”, истакао је Дачић, наводећи да је Србији због тога потребна политика стабилности и јединства.

 

Дачић је оцијенио да се у многим земљама у региону врши такмичење, односно првенство у томе ко ће више напасти Срибју и њено руководство и српски народ у цјелини и да се у томе више не бирају средства.

 

Он је подсјетио на оптужбе које долазе из Црне Горе, али и од бошњачког руководства у БиХ против предсједника Србије Александра Вучића, те оцијенио да су неке изјаве потпуно супротне реалности.

 

Дачић је рекао да Србија има политику да помаже свима у региону, као што се дешава са вакцинама против вируса корона.

 

“Ви им донесете вакцине, а онда они кажу – ма добро, то нису неке… Нажалост, то нас не изненађује. Те изјаве више нису питање неких предстојећих избора, него њихове константне политике“, додао је Дачић.

 

Навео је и да му је руски министар одбране Сергеј Шојгу рекао да је Србија једина слободна земља у Европи, која је независна и самостална у доношењу одлука, те да су неке западне институције сада довеле до тога да поједине европске земље нису у стању да доносе одлуке које су у њиховом интересу.

 

 

Додик: Генерал Младић је херој, а не злочинац

 

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да је Ратко Младић војник, а не злочинац.

 

“Они од њега хоће да направе злочинца, што је неприхватљиво за српски народ и за мене као предсједника тог нарада”, констатовао је Додик.

 

Нагласио је да Ратко Младић не заслужује такву пресуду јер нема ту врсту одговорности која му се намеће зато што ни његови пандани у Хрватској и Федерацији БиХ нису никада осуђени, а исто су изводили ратне операције.

 

“Моја очекивања од Хашког трибунала и Механизма су јасна и дио су искуства која имамо. Они су необјективни и усмјерени на то да до краја доведу причу о Србима како би када историја буде писана могла рећи то су лоши момци”, истакао је Додик.

 

Он је изразио жаљење због свега тога, додавши да је обавеза Републике Српске била да помогне породици, што је и учињено.

 

“Ја сам као предсједник Републике ишао као свједок одбране Ратка Младића да свједочим у том процесу и наравно да ми то нису опростили па сам добио неке санкције од Америке. Нису рекли директно да су санкције због тога, већ су ми као нешто нашли, али то је њихов проблем није мој”, рекао је Додик за “Спутњик”.

 

Жалбено вијеће Механизма за кривичне судове у Хагу објавиће у уторак, 8. јуна, другостепену пресуду Ратку Младићу оптуженом за ратне злочине у БиХ од 1991. до 1995. године.

 

Генерал Младић појавиће се на изрицању коначне пресуде које је заказано за 15.00 часова.

 

Младић је првостепеном пресудом осуђен на доживотни затвор.

 

Ухапшен је у Србији и изручен Хагу 2008. године. Од тада је у Хашком притвору и лошег је здравственог стања.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести