НОВОСТИ

Уредници хрватске википедије мијењали историјске чињенице

23/06/2021

Фондација Викимедија забранила је рад групи администратора и уредника хрватске верзије Википедије јер су истрагом утврдили да су прављењем лажних налога и уз помоћ других уредника битно мијењали историјске чињенице, међу којима је најбитније негирање злочина које су починили Хитлерови фашисти и усташе током Другог свјетског рата, пренио је сајт Тhe record.

негирање злочина које су починили Хитлерови фашисти и усташе

Негирање злочина које су починили Хитлерови фашисти и усташе

Група администратора контролисала је налоге од 2011. до 2020. године. Из Викимедије су објавили да се ова група састојала од познаника и идеолошких симпатизера и политичких истомишљеника који су имали исте циљеве.

Наведено је да су администратори систематски правили и мијењали садржај објављених текстова гдје су се трудили да општепознате историјске догађаје извргрну руглу и прикрију чињеницу да су фашисти и хрватске усташе починили разне злочине током Другог свјетског рата. Истичу се негирање злочина у Јасеновцу и број погинулих.

Администратори којима је забрањен рад су за своје наводе користили непровјерене изворе и десничарске сајтове како би наведени ставови изгледали што вјеродостојније.

“Пољска крива за почетак Другог свјетског рата због геноцида над Нијемцима”

У искривљавању чињеница ишло се у крајност. У чланцима је наведено да је Хитлер напао Пољску јер је, са својим савезницима, “извшила етничко чишћење над 58.000 Нијемаца, што је био повод да Хитлер реагује и заштити свој народ од геноцида и терора”.

Лажним прекрајањем историје се наводи да се такав геноцид и терор над њемачким становништвом наставио и у осталим Пољским градовима. Није било ни ријечи о хапшењу Пољака и Јевреја, као ни о насилној депоратацији у њемачке логоре, већ је наведено да су они побјегли прије напада. Пољаци који су били жртве у рату споменути су као починитељи геноцида, наводи новинар и публициста Миљенко Јерговић на свом сајту.

Осим тога, за догађај од 30. марта 1945. године када је војска Црвене армије ослободила Пољску, у хрватској Википедији је било наведено да су је Руси тог дана освојили, а да су прије тога организовали “жестоко бомбардовање”.

Иначе, покушаје ревизије историје коју су спроводили хрватски националисти примјетили су и хрватски медији који су годинама указивали на проблем, али је њихов рад настављен.

“Јутарњи лист” је 2013. године писао о овом друштвеном проблему и опасним ставовима који су се ширили.

Тада је упозоравао да је за усташки покрет наведено да није био свјесно десно-радикалан, расистички и тоталитаран и да су за појаву усташке иконографије у модерној Хрватској криви масони. Осим тога, десничари су ширили ставове да је антифашизам ограничавање свих основних људских слобода, као и да је партизанских злочина било три пута више него усташких.

Грађани безуспјешно пријављивали извртање историјских чињеница

Као уредници хрватске Википедије наводе се корисници са надимцима СпеедyГонзалес (Брзи Гонзалес) и Роберта Ф, док је администратор корисник под надимком “Кубура”, стоји у извјештају фондације Викимедија, пренио је Јутарњи лист.

Хрватски медији су извјештавали да су многи корисници Википедије писали приговоре управи глобалне Википедије али да су добијали одговоре да наставе да прикупљају доказе који ће накнадно бити размотрени. Револтирани грађани су и на Фејсбуку направили групу у којој  су покушавали да апелују да се престане са ширењем лажи, али без већих резултата.

Администратори су као изворе за своје тврдње користили десничарске портале и идеолошке књиге објављиване за вријеме владавине НДХ  које су издавале усташе из емиграције.

Резултат опасне манипулације и извргавања историје руглу је потурање идеје да злочина НДХ готово да није било, док се Анте Павелић спомиње у најбољем могућем смислу. Међутим, хрватски националисти су отишли корак даље јер су Хитлерове злочине умањили и оправдали и битно промијенили наводе о узроцима за почетак Другог свјетског рата.

Још више је постало опасно пропагирање радикалних ставова и мијењање историје јер је Википедија у протеклој деценији постала средство које се сматра као поприлично популаран извор информација.

Брзи Гонзалес и Роберта Ф. су користили на десетине лажних налога како би могли да блокирају сваког корисника који је упутио жалбу на изнесени садржај.

Које су још неистине изнесене?

У очи упада чињеница да су администратори њемачке концентрационе логоре називали радним логорима, чиме су се трудили да умање страшне злочине који су почињени током рата, а о чему су свједочили затвореници који су успјели да преживе логорске страхоте.

Такође, релативизовали су злочине које су починиле усташе. Створили су појам “југокомунизам“ који су покушали да опишу као организовану завјеру против Хрвата од стране Југословенске комунистичке партије, преноси сајт Тхе рецорд.

Када је у питању модерна Хрватска, јасно су ширили ставове да одлуке ЕУ крше суверенитет њихове земље, као и да је ЕУ искористила пропаганду како би их намамила да им приступе.

Викимедија је о уоченим неправилностима саставила извјештај на 61 страни. Истрагу је започела прошле године. “Кубури “је Викимедија глобално забранила приступ њеним сервисима у новембру прошле године.

 

Извор: АТВ

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести