НОВОСТИ

Усташе заклале и ЖИВЕ СПАЛИЛЕ све Србе из Теслиног родног мјеста: Злочин у Смиљану на Светог Илију 1941.

05/08/2021

На велики празник Светог пророка Илије, 1941. године усташе су побацале у јаму, заклале и живе спалиле све Србе из родног села нашег највећег научника Николе Тесле, Смиљана код Госпића. Данас у Смиљану, нема ни једне живе српске душе.

 

Усташе заклале и ЖИВЕ СПАЛИЛЕ све Србе из Теслиног родног мјеста

Усташе заклале и ЖИВЕ СПАЛИЛЕ све Србе из Теслиног родног мјеста

 

У Смиљану, Теслином родном мjесту и засеоцима до којих су дошли, укупно су на Илиндан убили 506 Срба свих старосних доба, од беба до стараца. О томе постоји свjедочење Анте Антуновића од 6. јуна 1952. у Окружном суду у Госпићу, који је описао тадашњи тешки „ритам злочина” над Србима у Смиљану, када су на празник Светог Илије, 2. августа 1941, усташе убиле, све Србе који су се у Смиљану и околини затекли—укупно 506 становника.

У каснијим данима у Смиљану су убили још 13 српских цивила.

Усташке злочинце су предводили Рудолф Риц (командант логора Јадовно), Јосо Аџија и Драган Девчић.

Попис каже да је 1941. године у Теслином родном мjесту Смиљану и околним засеоцима живjела 621 особа српске националности. Од тог броја њих 558 је укупно убијено током рата на звjерски начин, а међу њима је било 74 дjеце.

У посљедњем рату током 90-их, Хрвати су убили још 20 Срба у Смиљану, међу којима и осам њих који су преживјели усташке покоље у Другом свјетском рату.

У Смиљану сада сви Срби почивају поред Цркве Светих Апостола Петра и Павла, у којој је служио Теслин отац парох Митрополије сремско-карловачке Милутин и у чијем парохијском дому се 1856. године родио Никола Тесла.

У позадини се види брдо Богданић, испод ког извире поток Ваганац, који је некада протицао испод саме Теслине родне куће и цркве. Изнад куће је сеоско православно гробље и ту се налази масовна гробница из 1941.године, у којој испод дрвеног Крста почивају посмртни остаци 519 смиљанских Срба, жртава НДХ, комшија и рођака Николе Тесле.

Питамо се само како би прошао и сам Никола Тесла (кога свакодневно својатају Хрвати) да је остао на свом родном прагу током геноцида 1941-45 или 1991-95.године?

Остале Вијести