НОВОСТИ

У Београду одржан парастос Србима убијеним у „Олуји“

05/08/2021

У Цркви Светог Марка у Београду служен је парастос Србима који су убијени у хрватској војној акцији “Олуја”.

 

У Београду одржан парастос Србима убијеним у „Олуји“

У Београду одржан парастос Србима убијеним у „Олуји“

 

Парастос су организовала удружења избјеглих и расељених у Србији, која истичу да им Хрватска системски ускраћује људска права и онемогућава повратак и обнову уништене имовине.

Протјерани Крајишници с болом се сјећају дана у коме су остали без свега што су генерацијама стварали и кад су кренули у неизвјесност.

“Олуја” је највећи ратни злочин у Европи послије Другог свјетског рата и завршетак етничког чишћења српског народа с простора данашње Хрватске, истичу у Савезу Срба из региона.

„У Хрватској се славе ратни злочинци и негира се ратни злочин против нашег народа. Тражим да Србија покрене суштински дијалог око рјешавања наших бројних имовинских и стечених и других права“, рекао је предсједник овог савеза Миодраг Линта.

Избјегличка удружења указују на то да протјерани Срби ни данас не могу да остваре своја права.

„Сва наша основна људска права се и даље крше у Хрватској, нема повратка, нема обнове, а то више није у нашој моћи, то је већ у моћи Хрватске, Србије, а и међународне заједнице која је допустила да се тако нешто нама и догоди“, истиче Милан Жунић, предсједник Координације удружења избјеглих и расељених у Србији.

Породице несталих лица кажу да је “Олуја” некажњени злочин, да је процес тражења све успоренији и да се ово питање политизује.

„Још увијек се око 700 лица води као нестало, само из “Олује”. У Хрватској на институтима за судску медицину налазе се посмртни остаци још 896 тијела за која се годинама не врши идентификација“, каже Драгана Ђукић, предсједница Удружења породица несталих и погинулих лица “Суза”.

Свака жртва која је заборављена – убијена је два пута, зато је важно младим генерацијама преносити истину о ономе што се догодило да се таква страдања више не понове, поручују Крајишници.

Извор: РТРС

Остале Вијести