НОВОСТИ

У БиХ Ускоро изградња нове цркве уз темеље најстарије православне богомоље

26/08/2021

Представници државе Србије обећали су помоћ у ангажовању тима археолога на истраживању локалитета у селу Награђе надомак Дрвара у Федерацији БиХ у којем се налазе остаци средњовјековног Висућ града и темеља, како се претпоставља, најстарије православне богомоље у БиХ, уз које ће ускоро почети изградња нове цркве идентичних димензија, рекао је Срни предсједник Удружења “Награђе – Црна краљица” из Дрвара Часлав Шобот.

 

У БиХ Ускоро изградња нове цркве

У БиХ Ускоро изградња нове цркве

 

„Протеклих дана на Награђу смо угостили директора Фонда за избјегла, расељена лица и сарадњу са Србима у региону Душка Ћутила и народног посланика у Скупштини Србије Сању Лакић који су обишли темеље светиње и средњовјековну тврђаву Висућ град. Том приликом нам је и обећана помоћ у ангажовању тима археолога који ће истраживати локалитет од непроцјењиве вриједности”, рекао је Шобот.

Он је истакао да је помоћ потребна и у заштити и конзервацији најстаријих пронађених темеља православне цркве у БиХ у селу Награђе.

„Ускоро, уз Божију помоћ, почињемо и изградњу нове цркве идентичних димензија која ће бити од клесаног камена, како су цркве изгледале у периоду од 12. до 13. вијека. Велико је интересовање за градњу и обнову ове светиње. Вјерници из свих крајева посјећују ово мјесто и на пронађеним старим темељима светиње пале свијеће”, рекао је Шобот.

Према његовим ријечима, локалитет је од великог значаја како за локалну заједницу, тако и за државу Србију, у погледу културе, историје, вјере и духовности.

Он је навео да обнову и изградњу најстарије богомоље у БиХ желе да помогну и помажу људи доброг срца, пријатељи Награђа и сами мјештани.

“Проблем нам представља и макадамски пут који води до самог локалитета. Овом приликом апелујемо да све институције помогну да буду обезбијеђена новчана средства да би био асфалтиран пут и тако олакшано туристима, а и мјештанима српског села Награђе”, нагласио је Шобот и додао да је сачињен и пројекат за асфалтирање овог пута чија је дужина 1.800 метара.

У селу Награђе, надомак Дрвара, пронађени су темељи цркве за коју се претпоставља да је најстарија православна богомоља у БиХ.

У средњем вијеку у Босни је било око 300 двораца. У добро скривени Висућ град код данашњег Дрвара, бјежећи од Турака, дошао је краљ Стефан Томашевић са супругом Јеленом и њиховим сином Лазаром, причају мјештани села Награђе, чије су њиве и куће тик уз ово право историјско и културно благо.

Остале Вијести