НОВОСТИ

У Губину код Ливна одржан црквено-народни сабор

30/08/2021

У Губину, српском селу код Ливна, одржан је црквено-народни сабор, поводом славе Храма Успења Пресвете Богородице. Некада пуно живота, данас у овом селу тек неколико домаћинстава.

 

У Губину код Ливна одржан црквено-народни сабор

У Губину код Ливна одржан црквено-народни сабор

 

У Губину је прије рата било 180 домаћинстава. Јовица Јовичић годишње у овом мјесту борави око шест мјесеци.

– Дошли смо на идеју прије неколико година да се окупимо баш на данашњи дан. Мало нас је корона пореметила у том смислу – истиче Јовичић.

Недељко Вуковљак из Удружења “Огњиште” истиче да им овај празник значи много.

– Прво што ми ове мјештане који живе овдје посјећујемо у току цијеле године, а посебно на овај празник желимо да им приредимо неко весеље. То је једини моменат када се нешто дешава око њих и гдје они могу да се опусте – додаје Вуковљак.

Свету литругију служио је епископ бихаћко-петровачки Сергије.

 

– Ми се као и увијек трудимо, као и наши свети преци, да долазимо, да обнављамо своја огњишта. Позивамо народ на повратак, на обнову живота на овим просторима, да се не забораве ови простори, без обзира што су људи, силом прилика, расељени у друге крајеве – рекао је епископ Сергије.

Кум славе Храма Успења Пресвете Богородице био је директор Фонда за избјегла и расељена лица и сарадњу са Србима у региону Владе Војводине Душко Ћутило.

– Оваквим окупљањем треба да пошаљемо поруку да смо ту, да ћемо увијек бити присутни, а институције из АП Војводине ће, као што су то и до сада чиниле, и убудуће подржавати програме које се односе управо на повратнике – нагласио је Ћутило.

Из Удружења „Огњиште” најављују да би сљедеће године у Губину требало да буде завршена изградња црквено-народног конака.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести