НОВОСТИ

БОРИЛИ СЕ РАМЕ УЗ РАМЕ СА ЧЕТНИЦИМА Војничка гробља у Београду: Има их 6 и на њима нису сахрањивани само савезници, већ и непријатељи! |

ЛОГОР ЗА ДЈЕЦУ ВЕЛИЧИНЕ 150 ФУДБАЛСКИХ ТЕРЕНА Доња Градина непобијен доказ геноцида НДХ над Србима, Јеврејима и Ромима |

Додик поручио Миличевићу: Национално одговорна политика је и чување институција Српске |

У Народноослободилачкој борби у БиХ погинуло је највише Срба, па је логично да се сљедбеник нацистичке идеологије Кристијан Шмит окомио на оне који су били највећи трн у оку Трећем Рајху, оцијенио је посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Срђан Мазалица. |

Патријарх Порфирије: Велики благослов долазак у Херцеговину |

Ковачевић: Све извјесније да Хелез има само мале људе у својој глави |

Нешић: Надлежне институције да се позабаве Хелезом |

Кристијан Шмит предмет подсмијеха у Њемачкој |

Којић: Покушаји легализације Шмита постали лакрдија |

Мостар дочекује патријарха српског Порфирија |

У Колунићу пронађен стећак са глагољским натписом

04/06/2021

Споменик са натписом на глагољици, за који се дуже од 100 година мислило да је неповратно изгубљен, пронађен је поред некадашњег храма Светог Георгија у селу Колунић код Босанског Петровца, саопштено је из Епархије бихаћко-петровачке.

 

Споменик са натписом на глагољици

Споменик са натписом на глагољици

 

Ово споменичко благо јуче је открио протопрезвитер-ставрофор Здравко Богојевић током уређења некадашњег храма Светог Георгија, у народу познатијег као Панађур.

 

Из Епархије бихаћко-петровачке наводе да су постојали сачувани записи о спомен-плочи извјесног Остоје и о глагољском натпису на њој, али већ више од вијека сматрало се да је споменик са записом или уништен или однесен.

У саопштењу се наводи да је Богојевић, као познавалац прошлости овдашње православне светиње, сматрао да би се ова спомен-плоча са натписом могла пронаћи, па је током уређења са парохијанима, посебно обраћао пажњу и угледао утонули стећак са десне стране храма.

“Након уклањања траве и маховине, почели су се назирати обриси слова, а након детаљнијег одстрањивања траве и земље око спомен-плоче откривен је и бочни запис, који се до тада скривао у површинском слоју земље”, наводи се у саопштењу.

Из Епархије кажу да су непосредно након открића натписа, контактирали доктора Горана Комара из Херцег Новог, једног од највећих познавалаца српске споменичке средњовјековне баштине, који је ранијих година посјећивао овај локалитет.

“Натпис по својој типологији припада уставној глагољици, вјероватно из 15. вијека и њиме се два пута исписује лично име Остоја. Као што је уобичајено у БиХ, православне цркве и гробља на много мјеста почивају на некрополама стећака, које су се у народу називале „грчким гробљима“. Због тога је и православни народ у Колунићу остатке храма Светог Георгија називао – грчком црквом”, наводи се у саопштењу.

 

Из Епархије истичу да је, приликом чишћења старог гробља на средњовјековном локалитету Панађур, свештеник Богојевић са парохијанима открио још један споменик са представом крина.

 

Уз благослов Његовог преосвештенства епископа бихаћко-петровачког Сергија, протојереј-ставрофор Здравко Богојевић обавијестио је надлежне институције које се баве заштитом културно-историјског насљеђа на овим просторима о открићу у селу Колунићу како би се што прије предузеле мјере на заштити и конзервацији спомен-плоче, односно стећка са натписом.

Из Епархије поручују да о богатству једног народа свједочи његова прошлост, која је често препуштена забораву, немару и небризи. Богато археолошко откриће у Колунићу подсјећа на богату прошлост, али и потребу да се брине о крајишким старинама и да се од заборава отргне сваки дјелић историје.

 

Извор: СРНА

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести