НОВОСТИ

У НДХ убијено више од 74 000 дјеце

19/07/2021

У Независној Држави Хрватској /НДХ/ током Другог свјетског рата убијено је 74.642 дјеце од којих је најмађа жртва била стара само један дан, рекао је данас министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић.

 

У НДХ убијено више од 74 000 дјеце

У НДХ убијено више од 74 000 дјеце

 

Он је навео да је НДХ била једина држава која је имала логор за дјецу која су на стравичан начин и монструозно убијана, умирала од болести, глађи и жеђи.

 

Милуновић је подсјетио да је након офанзиве њемачких, усташких и домобранских снага на Козари убијено 11.000 дјеце Козаре и Поткозарја од којих је најстарија жртва имала 16 година.

“То је била званична политика монструозне фашистичке творевине НДХ. Усташе су превазишле своје менторе Нијемце који су се често, а поготово Италијани, згражавали над недјелима које су починили Хрвати и муслимани у усташким редовима”, рекао је Милуновић на конференцији за новинаре у Бањалуци поводом обиљежавања Дана сјећања на убијену и уморену дјецу од усташа у НДХ.

 

Милуновић је рекао да су усташе формирале логоре за дјецу у Сиску, Јастебарсклом и Горњој Ријеци, истичући да је пуно дјеце уморено у логорима Стара Градишка и Јасеновац.

 

Он је навео да је италијански генерал Алесандро Лузан у мјесту Пребиловци у Херцеговини, обилазећи среска мјеста Столац, Чапљину и Љубиње, записао да је од обавјештајних официра сазнао да су у великој школској учионици затекли заклану учитељицу и 120 њених ученика од којих ниједно није било старије од 12 година.

“Многима су одсијецали главе и ређали их по ђачким клупама, а из распорених утроба усташе су извукле цријева и као новогодишње врпце растегли их по плафону и ексерима их укуцали на зидове. Један жупник је у свему томе учествовао”, истакао је Милуновић.

 

Он је рекао да су на многим мјестима покоља Срба учествовали и католички свештеници, као што је био случај у школи у Шарговцу код Бањалуке.

 

Милуновић је навео да ће у Горњем Јеловцу-насеље Мацуре код Приједора данас бити обиљежен Дан сјећања на убијену и уморену дјецу од усташа у НДХ.

Програм обиљежавања почиње у 17.00 часова служењем парастоса за сву убијену и уморену дјецу у НДХ.

У 17.10 часова предвиђено је полагање вијенаца и цвијећа, а затим обраћање званичника и пригодан умјетнички програм.

Обиљежавању Дана сјећања присуствоваће представници институција Републике Српске, градова Бањалука, Приједор, Градишка, те општина Козарска Дубица, Оштра Лука, Крупа на Уни, Нови Град, Костајница, Лакташи и Српца, Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука, СУБНОР-а Републике Српске, невладиних организација и удружења од јавног интереса проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске.

#zlociniundh #stradanjedjece #dansjecanja

 

Извор: Срна

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести