НОВОСТИ

У недјељу прослава славе манастира Удрим

04/08/2021

У немањићкој задужбини манастиру Удрим код Завидовића у недјељу, 8. августа, биће служена Света литургија поводом обиљежавања славе овог храма Светог Пантелејмона.

 

У недјељу прослава славе манастира Удрим

У недјељу прослава славе манастира Удрим

 

Из овог манастира, чија је обнова у току, су најавили да је одлучено да манастирска слава биде прослављена у недјељу, уочи празника Светог Пантелејмона, како би што више вјерника, посебно оних што су запослени, имало прилику да дође на Свету литургију у манастир Удрим.

Администратор манастира протојереј ставрофор Зоран Живковић подсјетио је да на локалу нема православних вјерника јер су сви избјегли, па је зато литургија планирана у недјељу да би они могли доћи.

Он је позвао вјернике да дођу у што већем броју на славу овог светога храма.

“У току су радови на обнови. Тренутно се зида манастир, а радови ће ићи спорије због споре набавке камена”, нагласио је протојереј Живковић.

Почетак Свете литургије предвиђен је за 9.00 часова, након чега ће бити лицитација барјака и икона и трократни опход око манастира, те славски обред.

Кум славе манастира Удрим ове године је Зоран Маринковић са породицом.

Обнова средњовјековног православног манастира Удрим у општини Завидовићи у ФБиХ почела је прошле године, након што је три вијека ова немањићка задужбина била у рушевном стању.

Овај манастир је посвећен Светом великомученику и исцјелитељу Пантелејмону.

Вјероватно је порушен у вријеме аустријско-турског рата у великом походу Еугена Савојског на ове просторе. Послије рушења, манастир никада није обнављан.

Извор: Срна

Остале Вијести