НОВОСТИ

У недјељу Сабор у Храму Светих апостола Петра и Павла у Добоју

03/09/2021

Сабор кола српских сестара Републике Српске и Федерације БиХ биће одржан у недјељу, 5. септембра, у Храму Светих апостола Петра и Павла у Добоју, најавио је архијерејски намјесник добојски Мирко Николић.

 

Храм Светих апостола Петра и Павла

У недјељу Сабор

 

“Према протоколу 12. Сабора, у 9.00 часова биће служена литургија у храму, а потом парастос на Спомен-костурници добојских логораша који су страдали током Првог свјетског рата”, изјавио је Николић Срни и додао да је предвиђена посјета тврђави Градина и радни састанак у хотелу “Парк”.

Николић је навео да је Архијерејско намјесништво добојско и ове године упутило иницијативу НЈеговом преосвештенству епископу зворничко-тузланском Фотију да за мученике буду проглашене жртве добојског логора који је и први концентрациони логор у модерној Европи 20. вијека.

Он је подсјетио да је у добојски логор од 27. децембра 1915. до 5. јула 1917. године интерниран 45.791 Србин, међу којим 16.673 мушкарца и 16.996 жена и дјеце из БиХ, те 12.122 српска војника и један број старијих људи, жена и дјеце из Србије и Црне Горе, од којих је око 12.000 страдало.

Николић је истакао да је посјета НЈегове светости патријарха српског Порфирија Добоју поводом славе града – Преображења Господњег била благослов за вјерујући народ, али и Божија воља да жртве добојског логора буду проглашене за мученике свете Цркве.

“Искрено се надам да ће Свети архијерејски сабор, односно саборска Комисија у скорије вријеме разматрати тај приједлог да страдалници буду проглашени мученицима свете Цркве, како би се одредио датум њиховог помена”, навео је Николић.

Он је додао да је упућена и инцијатива да земљиште на којем се налази Спомен- костурница добојским логорашима буде враћено у власништво Српске православне цркве, од које је одузето током процеса национализације и тренутно је у власништву Јавног предузећа “Шуме Републике Српске”.

“Захтјев смо упутили због лошег стања у којем се Спомен-костурница налази”, истакао је Николић и навео да се Спомен-костурница налази под заштитом Завода за заштиту споменика Републике Српске.

Остале Вијести