НОВОСТИ

У петак 29 година од Јабучке голготе

21/07/2021

У Фочи ће у петак, 23. јула бити обиљежено 29 година од злочина који је муслиманска војска из Горажда починила у фочанској Јабуци, гдје су свирепо убијена 43 српска мјештанина.

 

29 година од злочина

29 година од злочина

 

Тим поводом на гробље Божовац у Фочи биће положено цвијеће и запаљене свијеће.

У зору 23. јула 1992. године, припадници такозване Армије БиХ у нападу на шире подручје Јабуке убили су 43 српска мјештанина, што је било прво масовно страдање Срба у општини Фоча у протеклом рату.

У 18 села некада фочанске мјесне заједнице Јабука, која је након Дејтонског мировног споразума припала Федерацији БиХ, муслиманска војска тада је попалила све куће и помоћне објекте на које је наишла убијајући све пред собом, а милости није било ни за слијепе и непокретне старице, дјевојке и дјецу, које су убијали и палили у њиховим кућама.

Најмлађа жртва био је тринаестогодишњи дјечак Ново Елез.

Убијени су и слијепа старица Милка Ковач, непокретна Зорка Симовић, партизански ветеран из Другог свјетског рата, јунак из Битке на Сутјесци и са Сремског фронта Милош Вуковић, старији брачни парови Милован и Марија Скакавац, Милош и Анђелка Тривун, Остоја и Софија Ћосовић, Драго и Јока Стојановић.

Како свједоче преживјели Срби, имена злочинаца су позната, неки су и саслушавани, али за злочин у фочанској Јабуци, још се чека на подизање оптужница.

На Градском гробљу Божовац, гдје су након Дејтонског споразума и егзодуса преосталих Срба из Јабуке пренесени посмртни остаци, родбина страдалих и општинске делегације у 11.00 часова прислужиће свијеће и положити цвијеће.

Парастос убијеним Јабучанима сваке године служи се на Преображење, 19. августа, у цркви у Јабуци, која је 23. јула 1992. минирана и до темеља срушена.

Црква је прилозима вјерника обновљена 2005. године.

Извор: Срна

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести