НОВОСТИ

У понедјељак помен убијеним Србима из Ратковића

18/06/2021

У сребреничком селу Ратковићи у понедјељак, 21. јуна, биће служен парастос и обиљежено 29 година од убиства 24-оро Срба из тог села.

 

У сребреничком селу Ратковићи

У сребреничком селу Ратковићи

 

Већина убијених били су цивили, које су на свиреп начин у њиховим кућама и двориштима побиле муслиманске снаге из околних села и Сребренице тог датума 1992. године.

 

Настављајући етничко чишћење српског народа из сребреничких села, започето у априлу 1992. године, јаке муслиманске снаге из околних села и Сребренице, у зору тог јунског јутра упале су у српско село Ратковиће и убијале незаштићене цивиле, пљачкајући и палећи све што су затекле у углавном старачким домаћинствима.

Масакрирали су и убијали жене, старце, слијепе, глувонијеме, а потом су их палили у њиховим кућама. Међу убијенима било је и шест старица.

Мањи број мјештана успио је да се сакрије и спаси од сигурне смрти, захваљујући јутарњој магли и добром познавању терена. Скривени у шикаре гледали су како муслимански војници убијају, пљачкају и пале српску имовину.

 

Ни за овај, као ни за све остале масовне злочине почињене над Србима у средњем Подрињу још нико није осуђен.

 

Окружни суд у Бијељини ослободио је оптужбе Ибру Јакуповића и Хусу Салиховића за ратни злочин над Србима у Ратковићима због, како уобичајено наведе, недостатка доказа да су то они починили.

Како вријеме пролази, смањује се и број свједока, јер људи умиру и питање је да ли ће неко од преживјелих дочекати да Тужилаштво и Суд БиХ процесуирају неког починиоца злочина у Ратковићима да би испричали како су ту убијани Срби и ко је то учинио.

Ратковићи су прије 29 година потпуно спаљени и уништени. У овом похараном и у шибље зараслом селу, за двије деценије након рата подигнут је споменик настрадалим мјештанима и обновљено је свега осам кућа, али због непостојања пута, само један мјештанин се вратио у село, а током љета још неколико мјештана долази и обрађују малињаке.

Да је ту некада било село свједочи још понека зидина која није потпуно зарасла у врзину, шибље и остругу, те споменици и крстови у сеоском гробљу, које су сродници поново подигли својим прецима, јер су зликовци, приликом упада у село, полупали споменике и оскрнавили гробове с намјером да потпуно затру трагове српског постојања на овом простору.

Предсједник Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Сребренице Бранимир Којић потврдио је Срни да ће чланови ове и Борачке организације, родбина и пријатељи погинулих посјетити Ратковиће у понедјељак и одати дужну почаст палим српским жртвама.

Помен организују Борачка организација и Одбор за обиљежавање значајних датума страдања српског народа Сребренице.

Парастос убијеним Србима из Ратковића биће служен у 14.00 часова код споменика изнад села који су подигли преживјели мјештани и гдје се једном годишње окупљају да одају пошту, положе цвијеће и прислуже свијеће за покој душа убијених сродника и комшија. /крај/мп/сђп/фото

 

Извор: СРНА

Остале Вијести