НОВОСТИ

У Приштини Србин Горан Станишић осуђен на 20 година без чврстих доказа

05/10/2021

Србин Горан Станишић осуђен је данас на 20 година затвора пред приштинским Основним судом, без чврстих и јасних доказа и на основу контрадикторних изјава свједока, због наводног ратног злочина у селима Словиње и Трбовце код Липљана у априлу 1999. године, саопштила је Канцеларија за Косово и Метохију.

 

Приштина

 

Канцеларија сматра да су данашњом одлуком суда Станишићу повријеђена бројна процесна права с обзиром на чињеницу да му је одређена казна од 20 година затвора, која у тренутку извршења кривичног дјела није ни постојала у Кривичном законику.

“Овим је приштинско правосуђе наставило праксу изрицања драконских казни Србима без необоривих и недвосмислених доказа или утемељених изјава сведока, што указује да им се суди на основу етничког кључа, а не према праву и правди”, наводи се у саопштењу ове канцеларије.

Оно што посебно указује на неравноправан третман који је Станишић имао током суђења, пише у саопштењу, јесте чињеница да га ниједан од комшија и пријатеља страдалих није означио као извршиоца након злочина, већ да су своје исказе промијенили 20 година касније.

Истовремено, суд је одбио да свједоке суочи са њиховим ранијим и контрадикторним изјавама датим 1999, 2000, 2005. и 2006. године у којима се Станишић уопште не помиње као извршилац.

Адвокат кога је ангажовала Канцеларија за Косово и Метохију уложиће жалбу Апелационом суду привремених институција самоуправе на ову првостепену пресуду.

“Поново се показало да Срби не могу рачунати на право на правично суђење јер у судским већима суде искључиво Албанци од тренутка када је мисија Еулекс завршила свој извршни мандат у правосуђу на простору Косова и Метохије”, истиче Канцеларија.

У вези са тим, оцјењује Канцеларија, сви Срби који су ухапшени под оптужбом за наводно извршене ратне злочине над Албанцима током сукоба 1999. године редовно се осуђују као кривци на вишегодишње казне.

Како је истакнуто, то се дешава са јасном намјером да се направи вјештачки баланс у односу на злочине такозване Ослободилачке војске Косова /ОВК/ и судски поступак који се води у Хагу против приштинских ратних вођа Хашима Тачија, Кадрија Весељија и других оптужених за најтеже ратне злочине над Србима.

Остале Вијести