НОВОСТИ

У Софији обиљежено 700 година од смрти краља Милутина

30/10/2021

У Цркви Свете недјеље у Софији свечаном архијерејском литургијом и традиционалним пресвлачењем моштију српског краља Милутина обиљежено је 700 година од његове смрти.

 

Обиљежена годишњица смрти краља Милутина у Бугарској

 

У Бугарској се од 27. октобра низом манифестација обиљежава 700 година од смрти српског краља Милутина, чије мошти почивају у Цркви Свете недеље у Софији и чији је култ у тој земљи јак још од 16. вијека.

Савјетник предсједника Србије за културу Дејан Савић рекао је да је данашњи догађај изванредан не само црквени, већ и историјски празник, који на најљепши начин уједињује два народа – српски и бугарски.

Он је додао да се упркос мјерама забране против пандемије у цркви окупио значајан број вјерника, гостију, пријатеља и свих оних људи који су свјесни да је ово празник на који се мора обратити мало више пажње.

Амбасадор Србије у Бугарској Жељко Јовић подсјетио је на значај краља Милутина, који је довео српску државу до великог успона, у културном смислу чинио много и био познат по својој дарежљивости и помоћи сиромашнима, немоћнима и болеснима.

Белоградчишки епископ Поликарфа, викарни епископ Софијске митрополије, каже да се празник обиљежава са великим достојанством.

– За два народа краљ Милутин је један велики благослов, то је један светац који је за живота учио вјерујући народ да испуњава Божје заповијести и да поштује православну вјеру – рекао је епископ Пофикарфа.

Краљ Милутин, други син краља Уроша, дошао је на престо послије абдикације старијег брата, краља Драгутина, који се повукао 1282. године.

Милутин је за живота сазидао на десетине цркава и манастира, међу којима су и Грачаница и Богородица Љевишка.

Сахрањен је у својој задужбини, манастиру Бањска, али је његово тијело послије Косовске битке пренесено у Трепчу, а 1460. године у Софију, гдје се и данас налази.

Остале Вијести