НОВОСТИ

У суботу обиљежавање 26 година од одбране западних граница Српске

14/09/2021

У Новом Граду у суботу, 18. септембра, биће обиљежено 26 година од одбране западнокрајишких општина од хрватске агресије, потврђено је Срни у општинској управи.

 

Нови Град

 

Код спомен-обиљежја цивилним жртвама у насељу Туњица код Новог Града у 10.00 часова биће служен помен, а након тога делегације ће положити вијенце и цвијеће.

Од 10.40 часова у Новом Граду биће служен парастос код централног спомен-обиљежја погинулим борцима Војске Републике Српске, а након тога у 11.00 часова биће положени вијенци.

Обраћање званичника, затим и умјетнички програм, планирани су од 11.15 часова.

Обиљевањање организује Одбор за његовање традиције ослободилачких ратова Владе Републике Српске.

На подручју западнокрајишких општина – Козарске Дубице, Новог Града и Костајнице, 18. и 19. септембра 1995. године, у хрватској агресији су убијена 104 лица, од којих 54 цивила, 44 припадника оружаних снага Републике Српске и шест припадника Министарства унутрашњих послова /МУП/ Српске.

Насеља и градови су претрпјели велика разарања и штету, а према подацима општинских комисија о процјени материјалне штете у Новом Граду она износи 83,3 милиона КМ, у Костајници 40 милиона КМ, а у Козарској Дубици 50,4 милиона КМ.

Напад Хрватске војске на општину Нови Град почео је 18. септембра 1995. године у 9.00 часова и 25 минута и током два дана офанзиве смртно је страдало 57 лица, 37 цивила, 18 војника и два припадника МУП-а, а рањено је 17 цивила, три војника и један припадник МУП-а.

Припадници Војске Републике Српске успјели су 19. септембра 1995. године потиснути Хрватску војску преко Уне.

На мјесту гдје је погинуло највише цивила и војника, у насељу Туњица гдје су припадници хрватских снага прешли на територију општине Нови Град, подигнуто је спомен-обиљежје које је освештано 2010. године.

Одбрана западнокрајишких општина од хрватске агресије сматра се догађајем значајним за одбрану Републике Српске и одлуком Владе Српске сврстан је међу најзначајније датуме новије историје.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести