НОВОСТИ

У Тужилаштву пријава против више лица због изазивања националне мржње

02/02/2022

Тужилаштво БиХ запримило је пријаву коју су представници сребреничке Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила поднијели против Хамдије Абдића званог Тигар из Бужима, предсједника Удружења грађана “Зелене беретке” из Сарајева Мухамеда Швракића и више непознатих лица због изазивања националне, расне и вјерске мржње, раздора и нетрпељивости.

 

Тужилаштво БиХ

 

– Пријава је запримљена у Тужилаштву и биће прослијеђена у рад тужиоцу – речено је Срни из ове правосудне институције.

Предсједник Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Сребреница Бранимир Којић раније је рекао да су ова лица путем медија и на јавним скуповима износила ратнохушкачке пријетње и позиве, испољавала мржњу према Републици Српској и њеним институцијама и вријеђала српски народ.

Којић истиче да се, осим на пријетње и исказивање националне мржње, пријава односи и на незаконито формирање и мобилисање паравојних јединица, што су радње које подривају и угрожавају уставни поредак БиХ у шта спадају и позиви на рушење институција Републике Српске.

– Од главног тужиоца тражимо да спроведе истрагу и подигне оптужницу јер сви наводи из наше оптужнице јасно показују да су Абдић, Швракић и извјестан број нама непознатих лица починили кривична дјела које смо навели у оптужници – истиче Којић.

Остале Вијести