НОВОСТИ

У ФБиХ угрожена имовина Срба вриједна око седам милиона КМ

06/10/2021

Канцеларија за стручну правну помоћ избјеглим, расељеним и другим лицима из Федерације БиХ Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове у Источном Сарајеву до данас је примила око 700 захтјева за пружање бесплатне правне помоћи, а вриједност спорне имовине процијењена је на око седам милиона КМ, изјавила је Срни директорка РУГИПП-а Босиљка Предраговић.

 

ФБиХ – имовина

 

– Ови захтјеви углавном се односе на пружање информација о Пројекту регистрације непокретности у ФБиХ, односно усаглашавања катастарских и грунтовних података, те поучавање о правима која се уписују у земљишну књигу, доказима који се могу употријебити у поступку успоставе или замјене земљишне књиге, форми и садржини пријаве права власништва, начину подношења пријаве надлежној земљишнокњижној канцеларији и роковима за подношење пријаве права над непокретностима – истакла је Предраговићева.

Она је навела да је Канцеларија пружала правну помоћ и грађанима у вези са састављањем поднесака који се односе на остваривање и заштиту имовинских права заинтересованих грађана – пријаве права власништва, захтјеви за исправку грешке у земљишнокњижном улошку, захтјеви за достављање историјата парцела, обавјештења о адреси пребивалишта, приједлог за покретање оставинске расправе пред надлежним општинским судом и доношења рјешења о насљеђивању, молбе за достављање података из катастарских евиденција.

Према њеним ријечима, грађанима који имају имовинских проблема у ФБиХ, давана су и детаљна појашњења о начину и могућности рјешавања конкретне правне ствари пред надлежним судом или општинском службом за геодетске и имовинско-правне послове, а које се односи на право, обавезу или интерес странке.

Према процјени Канцеларије, а на основу досадашњег рада са странкама, Предраговићева је навела да су најугроженија права расељених са територије Кантона Сарајево, односно појединих општина као што су Ново Сарајево, Центар, те Илиџа.

– Највећи проблем јавља се када су у питању војни станови, станови из стамбеног фонда бившег Федералног министарства одбране. До сада смо запримили 38 таквих предмета, гдје по основу Закона о престанку примјене Закона о напуштеним становима, лица која су носиоци станарског права на предметним становима, у периоду после 19. маја 1992. године, која су остала у служби војног лица у било којим оружаним снагама ван територије БиХ, не сматрају се избјеглицама, нити имају право на поврат стана у ФБиХ – појаснила је она.

Предраговићева је напоменула да је у ФБиХ усвојен Закон о измјенама и допунама Закона о продаји станова на којима постоји станарско право, али још није ступио на снагу.

Она је навела да је у току кампање за заштиту права Срба у ФБиХ, уочена велика заинтересованост српског становништва који живи ван територије БиХ, те додала да је пружена стручна правна помоћ великом броју лица из Србије, Црне Горе, Аустрије, Њемачке, Италије, Аустралије, Америке и Канаде.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести