НОВОСТИ

ЗБОГ ЊЕНЕ ХУМАНОСТИ, МОЖДА ЈЕ ПРОГЛАСЕ ЗА СВЕТИЦУ! Знате ли ко је Јелена Савојска и зашто је тражила дворску даму из Србије? |

ИДЕМО ЛИ ЊИХОВИМ СТОПАМА? Стефан Немања и Стефан Првовенчани су стварали државу, а Свети Сава је испунио духовним и културним садржајима! |

Коме смета суверенистичка политика Српске и пријатељска веза са Мађарском? |

Цвијановић: Јефтин популизам без уставног утемељења, имовина припада ентитетима |

Рунић: Додик окупља српски народ и подршка је Србима у ФБиХ |

Амиџић-Шелдон: Свјетска банка наставља да пружа снажну подршку БиХ |

Убијени бијељински инспектор био на дужности; Осумњичени предат Тужилаштву |

Влада Српске: Више новца за права из система социјалне, дјечије и породичне заштите |

Додик: “Граница постоји” има историјски значај, бранимо нашу имовину |

ДЕМОС против скупљег паркинга у Бањалуци; Босанчић предао иницијативу Уставном суду |

У једној јулској ноћи убијено око 400 Срба

22/06/2021

Одбор за заштиту права Срба у Федерацији БиХ (ФБиХ) позвао је институције Републике Српске и Србије да у календар обиљежавања значајних историјских датума уврсте и убиство 1.700 Срба у мјесту Занесовићи код Бугојна у Другом свјетском рату.

 

убиство 1.700 Срба у мјесту Занесовићи код Бугојна у Другом свјетском рату

Убиство 1.700 Срба у мјесту Занесовићи код Бугојна у Другом свјетском рату

 

“Ових дана навршава се 80 година од отварања мјеста за масовну егзекуцију Срба у Занесовићима, мјесту које се тада налазило на територији Независне Државе Хрватске (НДХ), гдје је, према подацима комунистичких власти, убијено 1.700 Срба”, саопштено је из Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ.

 

Масовна убиства у Занесовићима почела су 21. јуна 1941. године, а током јуна и јула највише су убијани Срби из Бугојна, те из Купреса, Дувна, Ливна и Гламоча.

 

У саопштењу се подсјећа да је само у једној јулској ноћи над јамом у Занесовићима убијено око 400 Срба.

 

“Сјећање на злочин, који су у име НДХ над Србима Бугојна починили Хрвати и муслимани, данас је потребно почети обиљежавати на достојанствен начин, нарочито јер је прошло пуних 80 година”, наводе из Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ.

 

Они напомињу да је злочин у Занесовићима готово потпуно непознат српској јавности.

 

У Занесовићима је након Другог свјетског рата подигнут мали споменик, који је срушен 1992. године, да би 2000. године на том мјесту СУБНОР Бугојна поставио плочу на којој је написано да је ту убијено 1.700 Срба, Јевреја, муслимана, Хрвата и Рома.

 

“Та плоча не одговара истини, јер су у Занесовићима убијани искључиво Срби. Чак и СУБНОР Бугојно није могао избјећи чињеницу да су Срби убијани на овом мјесту, те су Срби први на списку на њиховој плочи која обиљежава мјесто страдања”, наведено је у саопштењу Одбора.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести