НОВОСТИ

У Јелачићима код Кладња оскрнављена спомен-плоча посвећена убијеним Србима

17/10/2021

Спомен-плоча у знак сјећања на 24 српска борца и цивила убијена у селу Јелачићи код Кладња, која је прије мјесец дана обновљена, поново је оскрнављена, по четврти пут од постављана 2011. године.

 

Оскрнављена спомен-плоча у Јелачићима код Кладња

 

Из Завичајног удружења “Јелачићи” на Фејсбук страници су објавили да је плоча полупана, те да су се обраћали полицији и другим надлежним органима, али да то није дало никаквог резултата.

Срби који су живјели у овом селу прије рата више пута су обнављали спомен-плочу, те сумњају да иза свега стоје њихове комшије Бошњаци.

Спомен плоча је подигнута у знак сјећања на 24 мјештанина које су у протеклом рату убиле муслиманске паравојне снаге из Кладња и Живиница.

На православну Нову годину, 14. јануара 1994. године, муслиманске снаге су убиле 17 мјештана Јелачића, међу којима шесторо старијих и немоћних лица, село запалили, а преживјеле протјерали.

Жртве су мучене и масакриране на посебно свиреп и бестијелан начин, што је потврђено и обдукцијом, коју је након размјене тијела, четрдесет дана након масакра, обавио патолог из Београда Зоран Станковић.

Министарство унутрашњих послова Републике Српске је још 2007. године цијели предмет прослиједило надлежном тужилаштву, које није подигло ниједну оптужницу за злочине у Јелачићима.

У Јелачићима је према попису из 1991. године било око 100 домаћинстава и више од 300 становника, а након завршетка рата до данас ниједна српска породица се није вратила у ово село.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести