НОВОСТИ

Фон Крамон: Приштина да спроведе пресуду о враћању земље Дечанима

31/10/2021

Извјестилац Европског парламента за Косово и Метохију Виола фон Крамон позвала је владу у Приштини да спроведе пресуду о враћању земљишта манастиру Високи Дечани.

 

Манастир Високи Дечани

 

Она је поручила да насљеђе Српске православне цркве на Космету мора да буде заштићено.

– Толеранција и међусобно поштовање су суштина мултиетничког друштва. Позивам косовску владу да спроведе давно закашњелу пресуду, јер владавина права значи једнак третман свих – навела је Фон Крамонова на свом Твитеру.

Уставни суд у Приштини објавио је 24. септембра рјешење о томе да није извршена пресуда из 2016. године, према којој су 24 хектара земље власништво манастира Високи Дечани.

Рјешењем се омогућује тужиоцу да предузме кораке против институција које су се оглушиле о пресуду.

Након 16 година спорења око власништва над манастирском земљом у општини Дечани, уставни суд у Приштини донио је маја 2016. године, одлуку којом је потврдио претходну одлуку Врховног суда из 2012. о томе да манастир Високи Дечани има власништво над 24 хектара спорне земље.

Протеклих година, међународни званичници упућивали су апел приштинским властима да спроведу одлуку уставног суда из 2016.

Манастиру Високи Дечани је 1946. године одузето 700 хектара земље, међутим, држава Србија 1997. године враћа манастиру 24 хектара што заједно са двадесетак хектара, колико је манастир имао до тада, чини 55 хектара земље.

Та 24 хектара редовно су убиљежена у катастар, али их након 1999. локална власт не признаје.

Иако манастир и даље користи ту земљу, општинске власти почињу да оспоравају власништво манастира, а Унмик тада одлучује да манастир настави да користи ово имање све до рјешавања спора на суду.

Остале Вијести