НОВОСТИ

Хаг судио највише Србима

29/05/2021

Међународни механизам за кривичне судове у Хагу наставља да малтертира српски народ, служи расним законима из фашистичког доба, због чега се Срби морају обратити међународних јавности на проактивнији начин, оцијенио је Дарко Младић, син српског генерала Ратка Младића.

 

српски генерал Ратко Младић Српски генерал Ратко Младић

 

“Дајте да урадимо шта можемо да покажемо у коликој смо мери дискриминисани. Мислим да се међународна сцена много променила и да би наишли на подршку више земаља него што мислимо”, рекао је Младић на конференцији “Права и статус лица осуђених пред МКСЈ” у Београду.

 

Он је напоменуо да је породица Младић доживјела тешку дискриминацију док је генерал Младић био у скривању, док је његов отац у континуитету дискриминисан у Хагу, лажира му се право здравствено стање.

 

Према његовим ријечима, генерал је неспособан за суђење и међународна јавност треба да буде упозната с тим.

 

Кћерка бившег предсједника Републике Српске Соња Караџић Јовичевић истакла је да се током времена показало да пресуде изречене у Хагу нису индивидуална него национална ствар јер да нису овђе се не би толерисале изјаве било којег политичара или дипломате које српски народ третирају лошим или Републику Српску геноцидном.

 

Она је у видео обраћању учесницима скупа рекла да се те изјаве базирају управо на оваквим пресудама Хашког трибунала.

 

Зато су, нагласила је, пресуде не индивидуална него национална ствар, а одређене казне индивидуалне и породичне.

 

Јовичевићева је навела да су случај Радована Караџића и генерала Ратка Младића прошли, бар у домаћој јавности тихо без неке велике медијске пажње, анализе, помоћи, осим ријетке од пријатеља.

 

“Оно што молим да се озбиљно схвати је већ поменуто `Твитер – славље` британског дипломате /због премјештања Караџића у Велику Британију/ апсолутно ни по чему није различито од својевремене изјаве Ричарда Холбрука да јако жали што у Хашком трибуналу не постоји смртна пресуда”, рекла је Јовичевићева.

 

Директор Републичког центра за истраживања рата, ратних злочина и тражење несталих Милорад Којић је навео да се доласка Кармела Ађијуса додатно погоршао положај Срба јер су сви захтјеви за пријевремено пуштање на слободу одбијени уз најчешће образложење да не постоји довољно доказа о рехабилитацији осуђеника, односно о покајању.

 

“То је посебно специфично да предсједник једног суда утврђује степен рехабилитације поред стручних служби, психолога, психијатра, социјалних радника који дају мишљење и препоруке Суду”, рекао је Којић и навео да је за 12 лица српске националности то мишљење позитивно.

 

Он је нагласио да нигђе у свијету не постоји пракса, осим у Хагу да и поред позитивног мишљења служби предсједник Суда да себи дискреционо право да није остварен степен рехабилитације осуђеног лица.

 

Којић је у видео обраћању напоменуо да је Хаг годинама чинио и чини неправду Србима што статистика најбоље показује. “У том смислу да кажем да је 161 лице оптужено пред Хашким трибуналом када је у питању цијела бивша СФРЈ, осуђено је 90 лица, од чега су 64 Срби”, рекао је Којић.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести