НОВОСТИ

ХЕРОЈИ ЖИВЕ ВЈЕЧНО: Николa Скобаљић – први Србин ког су Турци набили на колац

16/07/2021

Невероватна судбина овог српског јунака добро је позната сваком Лесковчанину. Међутим, ван овог града, ријетко ко је и чуо за Николу Скобаљића и његову борбу против турских освајача.

 

Николa Скобаљић

Николa Скобаљић – први Србин ког су Турци набили на колац

 

Никола Скобаљић, српски властелин из 15. вијека, данас живи паралелно и у историји и у легендама лесковачког краја. У овом граду ће вам радо испричати да је овог јунака родила девојка из оближњег села, а да је зачет тако што је јела живу рибу – скобаља. Да је Никола био толико мудар и храбар да га Турци никада не би поразили да није било издаје његове куме, али да чак ни онда није жив ухваћен већ се на свом коњу винуо у небеса… и легенду.

Историјске чињенице много су прозаичније.

Никола Скобаљић био је посљедњи владар Дубочице прије коначног пада под турску власт. Његова тврђава био је Зелен Град код Вучја.

Било је то вријеме посљедњег отпора моћном освајачу са Истока. Српска властела је или већ била побијена, или се предала или разбјежала. Једни од посљедњих који су се борили били су Никола Скобаљић и његов стриц.

Скобаљић се, противно наређењима деспота Ђурђа Бранковића, да се преда, супротставио освајачима и 24. септембра 1454. године са војском из Дубочице до ногу потукао турску војску код Бање на прилазима Новом Брду.

Кад је султан сазнао за пораз, одлучио је да лично поведе војску да се обрачуна са Скобаљићем и заузме Ново Брдо. Неколико мјесеци касније стигао је у Дубочицу, напао је и почео да пљачка.

У повлачењу према својој тврђави код Вучја, Скобаљић је пружио отпор, али је 16. новембра 1454. године, на ријеци Трепањи код Кислине, поражен и заробљен.

Још истог дана, заједно са стрицем, набијен је на колац и тако је остао упамћен по још једном, истина страшном, податку – као први Србин, познат именом и презименом, осуђен на ту језиву казну.

Остаци Скобаљићевог града и данас се налазе на сјеверним обронцима планине Кукавице код Вучја, јужно од Лесковца. Предио је прилично негостољубив и неуређен па љепоту и величину овог средњовјековног утврђења због растиња ретки посјетиоци и не могу да сагледају, наводи портал „Дневно”.

#heroji #srbi #republikasrpska

Остале Вијести