НОВОСТИ

ХЕРОЈСКИ ПОГИНУО У МУСЛИМАНСКОЈ ЗАСЈЕДИ: Ратна легенда по којој су названи Пантери! Дао живот за српску слободу!

29/07/2021

Бранко Пантелић Пантер (35), комадант специјалне јединице Гарда „Пантери“, Војске Републике Српске, погинуо је у муслиманској засједи на мајевичком ратишту.

 

Гарда „Пантери“, Војске Републике Српске

Гарда „Пантери“, Војске Републике Српске

 

Пантелић је убијен 4. септембра 1992. на Растошници као припадник Источнобосанског корпуса Војске Републике Српске, односно елитне специјалне јединице Гарда „Пантери“, која је по њему и добила име, након што је херојски погинуо у борби за одбрану српског народа.

Посмртно је одликован Карађорђевом звијездом са сребрним мачевима за војне заслуге 1994. године.

Пантелић је био школовани официр, прије ратних дешавања, а више пута је награђиван и похваљиван.

Подсјетимо, кроз састав Гарде „Пантери“ је прошло око 2.000 припадника, од којих је преко 100 погинуло, а 800 је рањено. Команданти бригаде су били Љубиша Савић Маузер и Бранко Пантелић Пантер. Бригада је учествовала у већини операција Војске Републике Српске: Садејство, Лукавац, Дрина и Штит.

Гарда Пантери је основана 2. маја 1992. године, а од 2. маја 1992. до 1. јула 1992. се звала „Национална гарда Српске аутономне области (САО) Семберија и Мајевица“. Јединица се налазила у саставу Источнобосанског корпуса. Промијенила је име у „Пантери“, у част погинулом Бранку Пантелићу-Пантеру. Њен оснивач је Љубиша Савић Маузер. У Бијељини је основано Удружење ветерана Гарде „Пантери“.

Чувене специјалне јединице „Пантери“ и њихову храбру борбу за слободу српског народа, опјевао је у својим пјесмама Родољуб Роки Вуловић, музичар и текстописац из Бијељине, музичка ратна легенда деведесетих, који је на тај начин прославио Војску Републике Српске.

Остале Вијести