НОВОСТИ

ХЕРОЈ ПОТПУКОВНИК ЈОВАН МИЋИЋ „КИКОР“: Сјећање на семберског јунака

26/10/2021

Потпуковник Јован Мићић Кикор чувени је ратни командант 1. семберске лаке пјешадијске бригаде Војске Републике Српске, у саставу Источнобосанског корпуса Војске Републике Српске.

 

Потпуковник Јован Мићић Кикор

 

Рођен је 5. фебруара 1955. године у Бијељини. Дјетињство је провео у Модрану крај Бијељине. Отац му је био Слободан Мићић родом из Модрана, а мајка Љубица Југовић из Ченгића. Основну школу похађао је у Модрану и Јањи, а средњу школу у Бијељини. Након тога уписује Војну академију у Београду и завршава је 1979. године.

Док је био официр ЈНА, затекао га је рат у Хрватској, у Двору на Уни. Након почетка рата у Босни и Херцеговини прекомандован је у Сански мост и Приједор, а након тога у Источнобосански корпус Војске Републике Српске, гдје је постављен 1992. године као командант 1. семберске лаке пјешадијске бригаде.

За живота је више пута одликован због ратних подвига и одбране српског народа. Током рата у Босни и Херцеговини, Мићић је био командант 1. семберске лаке пјешадијске бригаде у којој је службовао пјесник и професор Родољуб Роки Вуловић, који је Јовану Мићићу Кикору посветио пјесме „Хеј, хеј Кикоре“ и „Јунаци“ из 1. семберске бригаде, наводи портал Дедовина.

Прва семберска лака пјешадијска бригада је формирана 12. априла 1992. године и прва је званична оружана формација Војске Републике Српске. Све остале бригаде формиране су касније, током маја и јуна. Ова бригада има најдужи ратни и борачки стаж и мада носи назив „семберска“, ова оперативна јединица била је оспособљена за дејство на ширем подручју Републике Српске. Ова јединица је била једна од три „семберске“ бригаде.

У народу су остала свједочења бивших војника о Кикоровој храбрости, ратној врлини и лидерским способностима, међутим доступних биографских података једва да има, тако да из тог разлога он спада у ону већ поменуту групу великана српске војске које је заборав неправедно прогутао и о којима се није много причало у јавности иако су то својим дјелом и те како заслужили.

Сахрањен је 15. маја 2018. на гробљу у родном селу Модран у Бијељини уз војне почасти.

Вјечна ти слава Кикоре, мајевички вихоре!

Остале Вијести