НОВОСТИ

ЗБОГ ЊЕНЕ ХУМАНОСТИ, МОЖДА ЈЕ ПРОГЛАСЕ ЗА СВЕТИЦУ! Знате ли ко је Јелена Савојска и зашто је тражила дворску даму из Србије? |

ИДЕМО ЛИ ЊИХОВИМ СТОПАМА? Стефан Немања и Стефан Првовенчани су стварали државу, а Свети Сава је испунио духовним и културним садржајима! |

Коме смета суверенистичка политика Српске и пријатељска веза са Мађарском? |

Цвијановић: Јефтин популизам без уставног утемељења, имовина припада ентитетима |

Рунић: Додик окупља српски народ и подршка је Србима у ФБиХ |

Амиџић-Шелдон: Свјетска банка наставља да пружа снажну подршку БиХ |

Убијени бијељински инспектор био на дужности; Осумњичени предат Тужилаштву |

Влада Српске: Више новца за права из система социјалне, дјечије и породичне заштите |

Додик: “Граница постоји” има историјски значај, бранимо нашу имовину |

ДЕМОС против скупљег паркинга у Бањалуци; Босанчић предао иницијативу Уставном суду |

Херцеговачка Грачаница: Пјесникова вјечна кућа, узвишење ходочашћа и мира

28/06/2021

На Црквини изнад Требиња налази се, по љепоти већ чувена, Херцеговачка Грачаница – задужбина Бранка Тупањца, ктитора и извршитеља тестамента Јована Дучића. У овој цркви, према Дучићевој жељи, почивају његови земни остаци.

 

Херцеговачка Грачаница – задужбина Бранка Тупањца

Херцеговачка Грачаница – задужбина Бранка Тупањца

 

Пјенсик је желио  да буде сахрањен на једном од брда која окружују Требиње у цркви налик “оној на Косову”, мислећи на Косовску Грачаницу, најпознатију задужбину краља Милутина из 1321. године. То је трећа реплика Грачанице са Косова у савременој српској цркви.

Јован Дучић је умро 1943. године, 7. априла на празник Благовијести. Управо на тај исти дан 1999. године на брду Црквина је постављен и освештан камен темељац за изградњу Херцеговачке Грачанице (на локацији гдје је према неким наводима постојала Црква Светог Арханђела Михаила, задужбине краља Милутина).

Цијели комплекс Херцеговачке Грачанице је завршен наредне, 2000. године. На празник Благовијести (47 година након смрти пјесника), 2000. године, Дучићеви земни остаци су пренесени у Херцеговачку Грачаницу.

Ипак, није идентична оној на Косову. Наиме, мања је за један ниво, а и унутрашњост има одређене разлике. Црква је изграђена у византијском стилу и живописана је тзв. “secco” техником (сува техника осликавања) под снажним утицајем познатог грчког иконописца Стаматиса Склириса.

Унутар цркве се налази 16 стубова од којих је 15 четвртастог пресјека, док је један заобљен и има посебан значај и симболику. У његовом подножју се налази камен донесен из Косовске Грачанице који има симболику “камена са огњишта” којим се преноси дух “старог дома” у “нови дом”.

Под Херецговачке Грачанице је мозаик реплика из Призренског манастира Светих Арханђела (Метохија), задужбине цара Душана и такође има снажну симболику. На самом улазу у цркву је представљена “аждаја” која персонификује ђавола тако да посјетиоци уласком у цркву газе на “нечастивог” и тако га се одричу.

Иконостас је вјерна копија иконостаса из манастира Хиландар на Светој Гори. Рађен је при манастиру Тврдош.

Са десне стране цркве се налази пјесников гроб са скромним натписом “Јован Дучић – песник”, исписаног по његовој жељи.

У склопу комплекса се поред цркве налазе и звоник, владичански двор, амфитеатар, сувенирница и љетни ресторан „Дучићев поглед“.

Грачаница је временом постала и омиљено мјесто парова за склапање брака. У самој цркви један од најупечатљивијих мотива је “Свадба у Кани Галилејској”.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести