НОВОСТИ

Хрвати ваде кости српских жртава, бацају их на депоније и пале

24/08/2021

Овим акцијама се у 21. вијеку извршава још један злочин над мртвима.

 

 

Под изговором бриге за животну средину у Хрватској се ископавају кости Срба које су усташе звјерски побиле у Независној Држави Хрватској током Другог свјетског рата, одвозе заједно са осталим смећем на депоније и – спаљују!

Спелелолошка удружења из Хрватске већ годинама организују акције “чишћења јама од смећа” на подручијима на којима су извршени најјезивији злочини над Србима у НДХ. Наводно, они ваде ђубре које су несавјесни појединци бацали, али поред тога прикупљају и људске кости које заједно са отпадом завршавају на депонијама гдје се заувијек уништавају.

Тако се у 21. веку извршава још један злочин над мртвима, јер поред тога што њихове породице никада неће добити прилику да достојно сахране своје најближе, овим безочним акцијама се заувијек сакрива број жртава геноцида над Србима.

Само једна од таквих акција “чишћења” која је привукла пажњу јавности је Шпејарка код Оштарских Станова у општини Слуњ.

Подсјетимо, усташе су 30. јула 1941. године у општинама Дрежник и Раковица ухапсили велики број Срба и исти дан их побили на двије локације код Оштарских Станова.

Прва група ухапшених Срба одведена је на брдо Близница и побацана у јаму Шпејарку, док је сат времена касније друга група ухапшених Срба побијена и бачена у унапријед ископану јаму на имању Николе Божичевића удаљену 300 метара од јаме Шпејарке.

На Близници код јаме Шпејарке, тога дана усташе су заклале 76 људи, а у ископаној јами на њиви Николе Божичевића, поред пута Раковица-Слуњ, још 74 човјека.

Данас, баш на том мјесту спелелолошка удружења “чисте природу од смећа”. Што је најјезивије, на њиховим интернет сајтовима и страницама на друштвеним мрежама постављене су фотографије на којима се јасно виде разбијене људске лобање и кости.

 

Пројекат финансира ЕУ?

Адвокат Горан Петронијевић недавно је изјавио да се овај поновни злочин над жртвама финансира новцем из фондова ЕУ за екологију.

„Јавна је тајна да се у Хрватској, са парама европских зелених фондова, већ годинама из јама гробница Срба мучки убијаних у Другом свјетском рату ваде посмртни остаци и онда уништавају као смеће! Иако се раније знало да се у тим јамама налазе кости невино страдалих, на њих је бачено свакојако смеће како би се оно испод заборавило. Сада “савјесни еколози” настављају у Другом свјетском рату започето чишћење Срба. Овога пута чисте српске кости, које никако да сатруле. Зато их ваља спалити по највишим европским, пардон, еуропским стандардима“, рекао је Петронијевић.

 

Геноцид у НДХ

Подсетимо, током Другог свјетског рата на подручју злочиначке НДХ над Србима је извршен геноцид који је спровођен кроз брутална погубљења у логорима смрти, масовна убиства, депортације, етничка чишћења и присилна преобраћања у католичанство.

Миле Будак, Павелићев министар и доглавник, сковао је формулу на основу које ће се Хрватска “очистити” од Срба, а она је гласила: „Један дио Срба ћемо побити, други раселити, а остале превести на католичку вјеру и тако претопити у Хрвате.”

 

Уживали у убијању

Проф. др Гидеон Грајф, главни истраживач Института за Холокауст “Шем олам” у Израелу и аутор студије “Јасеновац, аушвиц Балкана”, изнио је податке о страдању у највећем логору смрти у НДХ.

„Разлика између Јасеновца и Аушвица је у томе што су усташе уживале да убијају своје жртве, док су Нијемци користили гасне коморе, убијали су стерилно, нису жељели да им жртве буду пред очима. Усташе су, међутим, уживале да виде нечију патњу, нечији последњи удах“, рекао је Грајф.

Он је током рада на студији “Јасеновац, Аушвиц Балкана”, открио застрашујуће податке о мучењу жртава у Јасеновцу. Такође, открио је да су усташе примјењивале 57 начина убијања жртава, да је то свјетски рекорд, те да су “смрт довеле до савршенства”.

„Јасеновац је био империја смрти. У том логору убијено је минимално 700.000, а можда и 800.000 Срба, и око 40.000 Јевреја. Комплекс логора Јасеновац простирао се на 46 квадратних километара, што значи да је био шест пута већи од Аушвица“, наглашава Грајф, који је истраживању Јасеновца посветио четири године, током којих је проучио све архиве које постоје.

 

Извор: 24 седам

Остале Вијести