НОВОСТИ

Цвијановић: Мала, али сложна српска заједница у Мађарској је свијетли примјер

06/10/2021

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да је увијек лијепо видјети људе окупљене око заједничких вриједности, традиције и културе и нагласила да мала, али сложна српска заједница у Мађарској може да послужи као свијетао примјер.

 

Жељка Цвијановић

У обраћању на почетку концерта КУД-а Табан у Културном центру Мом у Будимпешти, предсједница Цвијановић је изразила задовољство што је вечерас, у угодној и пријатељској атмосфери, на концерту овог КУД-а које на простору Мађарске његује српски фолклор, чува српску традицију и национални идентитет.

– Од настанка те 1994. године па до данас, кроз ансамбл Табан прошло је много наших људи, првенствено младих, који су уз игру и пјесму упознали матицу, земљу својих предака, и са њом се трајно и нераскидиво повезали – рекла је предсједница Српске.

Она је нагласила да се у Будимпешти најбоље огледа значај добро организованих националних институција у процесу очувања идентитета једног народа.

– Данас сам имала прилику да посјетим Српску школу и увјерим се у посвећеност и преданост руководства и наставног кадра ове образовне институције, коју похађа и 20 ученика из Републике Српске. У процесу нашег националног окупљања, незаобилазно је важна и улога Српске православне цркве, у чијем сигурном крилу се наши сународници окупљају овдје, као и у свим другим поднебљима широм планете – нагласила је предсједница Српске.

Она је истакла да Срби који овдје живе представљају мост разумијевања и добре сарадње Мађарске с једне, те Србије и Републике Српске с друге стране.

– Желим да истакнем да су односи Мађарске и Српске веома добри и да постоји обострана опредијељеност ка даљем унапређењу. О томе, између осталог, свједоче и наше посјете овој земљи које су све интензивније, а увјерена сам да ће их у наредном периоду бити још више – рекла је предсједница Српске, која борави у дводневној званичној посјети Мађарској.

Она је навела да истовремено жели и да сарадња овдашњих српских установа и удружења са Републиком Српском буде још снажнија.

– Желим да знате да у нама и нашим институцијама увијек имате ослонац и братску подршку. Позивам вас да посјетите Републику Српску, упознате њене љепоте и знаменитости, као и људе који ће вас дочекати срдачно, онако како се дочекују драги гости, пријатељи и браћа – нагласила је предсједница Републике.

Она је поновила да јој је задовољство што вечерас има прилику да заједно са својим сународницима ужива у наступу ансамбла Табан.

Предсједница Републике је данас, другог дана званичне посјете Мађарској, посјетила Српско забавиште, Основну школу, Гимназију, Колегијум и Библиотеку “Никола Тесла” у Будимпешти.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести